Odzież używana zwrot

• Autor wątku Autor wątku mariola159
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariola159

Użytkownik
Odpowiedzi
211
Witam. Otóż sprzedałam ostatnio kilka rzeczy po córce przez internet.
Ciuchy były używane. Według mnie w stanie bdb. Nie były pomechacone ani poplamione. Normalnie użytkowane. Wczoraj dostałam takiego meila

"Witam,proszę Pani zaznaczałam ze kupuję tylko ciuszki w stanie idealnym...a Pani przysłała mi mocno używane ciuszki.Ja takich córce nawet na codzień nie zakładam.Jedynie kamizelka jest ok ."

Określenie stanu jest to pojęcie względne abo dla każdego co innego oznacza, Dla mnie okreslenie mocno uzywane ciuszki oznacza pomechacone, porozciągane, sprane itp a takie nie były.
Zgodziłam się na zwrot (chociaż wcale nie musiałam, prawda? )
I co w takim wypadku z kosztami wysyłki tych ciuchów do mnie ? Czy też będę musiała je zwracać? Czy tylko za towar?

mariola159 napisał:
Czy też będę musiała je zwracać?

Też, o ile to wynika ze zwrotu z tytułu rękojmi.

KC:
Przepis prawny:
Art. 561[2]. § 1. Kupujący, który wykonuje uprawnienia z tytułu rękojmi, jest obowiązany na koszt sprzedawcy dostarczyć rzecz wadliwą do miejsca oznaczonego w umowie sprzedaży, a gdy takiego miejsca nie określono w umowie – do miejsca, w którym rzecz została wydana kupującemu.

Ale te ciuchy nie były nowe, wiec nie mogły byc idealne. Były w stanie bdb, a ze kupujacy ma za wysokie wymagania... a druga sprawa ze nie -zwraca wszystkich.

Tak, ale zwrot nie obejmuje całości.

Powrót