odzyskac naleznosc

• Autor wątku Autor wątku ambrozja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ambrozja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Jestem rolnikiem firma x zamowila telefonicznie u mnie miod i wyslala firme przewozowom po ten miod po dostarczeniu do tej firmy miala wystawic fakture ale tak sie nie stalo zostal wyslany nakaz sadu o zaplacenie ale firma tlumaczy sie iz ona moj miod zfakturowala na inna firme i tamtej firmie zaplacila a ze mna nie miala zadnej umowy na dostarczanie miodu
ja mam tylko kwit przewozowy ze miod dotarl do firmy x i dowod przyjecia na magazyn
na kwicie jestem ja jako nadawca podana ilosc cena za kg.termin zaplaty i nr konat ora zaznaczone ze nie zaplacono i jest pieczatka firmy jako odbiorcy i ten dowod wplyniecia miodu na magazyn firmy

co moge dalej zrobic
bardzo prosze o pomoc

Czegoś tu nie rozumiem.
Z postu wynika, że sprawa jest w sądzie i wystawiony został nakaz zapłaty. Czy nakaz ten został zaskarżony?
Jeśli tak, to trzeba czekać na rozstrzygnięcie sądu.
Temat przenoszę na prawo cywilne.

tak sprawa jest w sadzie ale zastanawiam sie he dopiero teraz czy te papiery ktore mam wystarcza a jesli przegram to jakie sa koszty przegranej sprawy sadowej od sumy naleznosci czy jak mam czworo dzieci wiec nie jest latwo
kwota ktora prubuje odzyskac to 15 000 zl
czy wedlug prawa jesli miod dotarl odemnie to mozna zaplcic komus innemu nie ma jakis jasnych okreslen czy to juz zalezy jak na to spojrzy sad
prosze o rade i dziekuje

Powiem tak: Niezły "bardak" jest w tej firmie z którą Pan/i współpracuje.
Rozumiem, że na ten miód została przez nich wystawiona faktura RR na kogoś innego i przelew został dokonany na czyjeś konto.
Uważam, że dla sądu to sprawa jasna. Natomiast ja poinformowałbym o tym także Urząd Kontroli Skarbowej.

jak powiadomie to co w zwiazku z tym czy cos zyskam a moze sie przestrasza
to mowi pan ze powinien wystarczyc ten kwit przewozowy i dowod wplyniecia na magazyn tej firmy
a czy firma moze sie odwolac od decyzji sadu jesli ja wygram

Zapłacenie za otrzymany towar innemu dostawcy świadczy o bałaganie w tej firmie i groźba kontroli skarbowej powinna wystraszyć ich.
Jeśli przegrają, to będą mogli składać apelację, ale narobią sobie tylko większych kosztów.
Ale może wypowiedzą się inni cywiliści.

a moze byc tak ze ja przegram jakie wtedy sa koszty czy jest jedna stawka czy od kwoty sporu

Koszty sądowe (pozew 5% wartości przedmiotu sporu)
Ewentualne koszty zastępstwa procesowego - zgodnie z rozporządzeniem ministra sprawiedliwości w zależności od wartości przedmiotu sporu.

Takie ewentualne wydatki pan może ponieść. Jednakże jeśli jest tak jak pan opisał to jeśli się nie zrobi błędów to nie powinno się przegrać.

a jaki ja moge zrobic blad firma przewozowa wziela miod ja mam kwit przewozowy i dowod przyjecia na magazyn mojego miodu wiec nie wiem czy firma moze zaplacic komu innemu za moj miod a mnie calkowicie pominac

Powrót