Odzyskanie alimentów od człowieka-widmo?

• Autor wątku Autor wątku carles88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

carles88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Tytułowym człowiekiem-widmo jest moja matka, ponieważ straciła wszelkie prawa rodzicielskie co do mnie zaraz po moich narodzinach. Sąd zarządził jej alimenty, a ta nigdy ich nie zapłaciła i uniknęła wszelkich konsekwencji z tym związanych.

Niebawem skończę 18 lat. Przez 18 lat życia nie widziałem matki ani razu, a mój ojciec ani razu nie zobaczył od niej alimentów. Były walki na drodze sądowej, ale nic z tego nie wynikło, ponieważ moja matka nie ma jak być ścigana - jest jak człowiek widmo.

Nie jest nigdzie zameldowana, a mimo to mieszka w nieznanym policji miejscu.

Komornik nie może jej zająć pensji, bo otrzymuje ją w gotówce.

To są informacje sprzed kilku lat, teraz poznałem nowy fakt, że matka pracuje jednak legalnie, ale wciąż otrzymuje pensję w gotówce.

Jako, że niebawem ukończę 18 lat, chcę rozpocząć wojnę na drodzę prawnej, której skutkiem będzie
a)odzyskanie chociaż części pieniędzy
b)pozbawienie wolności/dozór elektryczny matki (i wiem, że takie coś się stosuje)

W związku z sytuacją, mam kilka pytań.

1. Jak udowodnić, że matka nie płaciła mi alimentów? Czy jak ją oskarżę, to nie będzie sprawdzany rachunek mojego ojca? Czy to jednak ona musi udowodnić, że płaciła? A co jeśli wydrukuje przerobione zrzuty ekranu potwierdzeń przelewów?

2. Skąd mam wiedzieć, jaką kwotę dokładnie jest mi winna? Nie jestem w stanie tego ustalić dokładnie, więc nie wiem o jaką się ubiegać. A co jeśli wystosuje za dużo/za mało?

3. Czy jeśli mimo wygrania rozprawy i zarządzeniu sądu, że matka jest mi winna te kilkadziesiąt tysięcy zł i musi zapłacić, a nie ma tych pieniędzy to co się z nią dzieje? Wysyła mi w ratach? Robi to komornik? Mogę wynająć firmę windykacyjną?

4. Jeśli z konta matki nie uda się ściągnąć ani złotówki, bo nadal będzie otrzymywać pensję w gotówce, to komornik może jakoś zająć jej fizyczne pieniądze, wycenić majątek, albo zabrać biżuterię?

5. Jeśli żadne z powyższych się nie powiedzie tj. matka na przykład straci pracę to jakie kroki muszę podjąć, aby odbyła karę pozbawienia wolności?

Na początek polecam poczytać forum, podobne tematy. Wiele Ci to rozjaśni.

Kanas napisał:
Na początek polecam poczytać forum, podobne tematy. Wiele Ci to rozjaśni.

Tak, tak. Już się zapoznałem. Powinienem naleźć dobrego komornika w moim mieście i wszcząć postępowanie. Pytanie tylko - do kogo powinienem się zwrócić o pomoc w zgromadzeniu następujących informacji: "Wszczęcie postępowania egzekucyjnego rozpoczyna się od złożenia wniosku o wszczęcie postępowania, zawierającego wykaz należności wynikających z załączonego tytułu wykonawczego. We wniosku należy zawrzeć informacje o sposobie egzekucji, jaki komornik ma zastosować oraz informacje na temat dłużnika. Do wniosku należy dołączyć tytuł wykonawczy, czyli oryginał wyroku zaopatrzony w klauzulę wykonalności oraz, w przypadku gdy wniosek składany jest przez pełnomocnika- pełnomocnictwo, a w przypadku, gdy wierzycielem jest osoba prawna- aktualny odpis KRS."

Policję? Prawnika?

Powrót