Odzyskanie alimentów od ojca

• Autor wątku Autor wątku FahidElHaddadi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FahidElHaddadi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Bardzo prosze o poradę.
Mam 19 lat, uczę się oraz od wielu lat mam przyznane alimenty od mojej mamy.
Z racji szkoły i profesji w której się krztałce niezbyt czesto mam okazje przebywać w domu, ponieważ jestem w ciągłej podróży. Dowiedziałem się jednak ostatnio, że po ukończeniu 18 roku życia powinienem otrzymywać osobiście alimenty od mamy na konto lub powinien przekazywać mi je ojciec, z którym mieszkałem całe dzieciństwo i na jego konto wpływały alimenty.
Przez 16 miesięcy po osiągnięciu mojej pełnoletniości przyjmował on jednak pieniądze z alimentów jednocześnie nie przekazując mi ich.
Czy mam prawną możliwość uzyskania tych przywłaszczonych pieniędzy z alimentów od niego ? Jest to kwota kilku tysięcy złotych dlatego uznałem ze warto sie tym zainteresować i nie odpuszczać, szczególnie ze juz z nim nie mieszkam.

1. Z czego utrzymujesz się od czasu osiągnięcia pełnoletniości i wyprowadzki?
2. W jakim trybie się kształcisz?

1. Pracuje, a dodatkowo zajmuje sie działalnością muzyczną.
2. Uczę się trybem weekendowym.

Poważnie zastanów się, czy w opisanej sytuacji powinieneś pobierać alimenty. Może nastąpić obowiązek ich zwrotu. O tym, że pracujesz i uczysz się zaocznie, powiadom oboje rodziców.

Wezwij pisemnie swoejgo ojca do zwrotu kwoty stanowiącej całość pobranych należnych ci alimentów poczynając od dnia uzyskania pełnoletności. Są to twoje należności, które powinny być wypłacane osobiście do twoich rąk. Poinformuj więc pisemnie matkę, aby bieżące alimenty wpłacała Tobie osobiście, wskazując właściwy nr rachunku bankowego. Jeśli pomimo uzyskania ww. informacji matka wciąż będzie płacić alimenty na rachunek ojca, złóż przeciwko niej wniosek egzekucyjny.

Okoliczność, czy istnieje obowiązek alimentacyjny, jest kwestią drugorzędną i nie wpływa na zasadność domagania się bezpodstawnie pobranych przez ojca autora tematu alimentów.

Pytanie, czy od dnia uzyskania pełnoletności utrzymujesz się sam? Nie mieszkasz od tego dnia w domu, sam opłacasz sobie rachunki, mieszkanie, jedzenie, ubranie itd? Czy jednak ojciec wydaje pieniądze na Twoje utrzymanie?

Powrót