Odzyskanie danych z karty pamięci zakupionej przez internet

• Autor wątku Autor wątku osir99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

osir99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Kupiłem kartę pamięci do telefonu na jednym z portali aukcyjnych. Na kartę zostały skopiowane dane z telefonu, natomiast po 2 dniach przestała działać. Karta nie jest widoczna w systemie windows, po prostu "padła", co spowodowało utratę skopiowanych danych. Czy sprzedawca w ramach gwarancji powinien odzyskać utracone dane? W odpowiedzi na przesłaną gwarancję sprzedawca stwierdził że spróbuje odzyskać dane na własną rękę ale karty nie wyśle do specjalistycznej firmy twierdząc że to jest jest w zakresie gwarancji.
Z tego co się dowiedziałem nie ma możliwości odzyskać danych "domowymi sposobami", wymagana jest interwencja firmy która się tym zajmuje.
Czy mogę żądać od sprzedawcy aby wysłał kartę na swój koszt do firmy odzyskującej dane i w ramach gwarancji je odzyskał? Lub wysłać kartę do takiej firmy oraz prosić o wystawienie faktury na sprzedającego kartę?

W opisie aukcji jest napisane:
"

Nasze karty zagwarantują Ci:

1) szybką obsługę urządzenia elektronicznego: nasza karta Transflash microSD 16GB class 10 jest obecnie najszybszą karta na rynku. Jest to produkt najnowszej generacji z zastosowaniem szybkiego interfejsu UHS-I;

2) wykonanie dużej ilości zdjęć: ta karta zapamięta dla Ciebie aż 4 tys zdjęć lub 120 min. filmu fullHD;

3) uniwersalność: po zastosowaniu adaptera można używać jako pełnowymiarowej karty SDHC;

4) spokojny sen: nasze karty poddawane są licznym testom, przez co gwarantują poprawne działanie przez cały okres eksploatacji w korzystnej cenie. Wszystkie parametry techniczne zostały przez nas osobiście sprawdzone. Przesyłki są bezpiecznie zapakowane i gwarantujemy wysyłkę w ciągu 24h;

5) oszczędne zakupy: nasze karty pasują zarówno do aparatów fotograficznych, telefonów komórkowych, tabletów jak i kamer;

6) przechowywanie dużych ilości danych, przez co spełniają wymagania nowoczesnych cyfrowych aparatów fotograficznych, kamer wideo, tabletów oraz odtwarzaczy multimedialnych czy telefonów komórkowych;

7) wykonanie szybkich zdjęć wysokiej jakości oraz płynne nagranie profesjonalnych filmów o wysokiej rozdzielczości full HD 1080p;

8) bezpieczne przechowywanie danych: karty flash obsługują korekcję błędów (ECC), zapobiegając w ten sposób uszkodzeniu lub utraty danych podczas transferu danych;

9) oszczędność baterii: nasze karty są energooszczędne."

Jak to wygląda pod względem prawnym? Mam prawo żądać odzyskania danych?

Tak, przeczytałem. I warunki gwarancji można rozumieć dwojako. Z jednej strony gwarancja nie dotyczy odzyskiwania danych z drugiej strony wszystkie wady fabryczne ujawnione w trakcie użytkowania zostaną usunięte nieodpłatnie. Dlatego pytam czy mam prawo jako konsument żądać odzyskania utraconych danych ?

No i wada może zostać usunięta np. przez wymianę karty na sprawną.
Co do danych - odtworzysz sobie kopię zapasową, i gotowe :)

Osobiście jeszcze się nie spotkałem z sytuacją, w której gwarancja jakiegokolwiek nośnika danych obejmowałaby pokrycie kosztów odzyskiwania utraconych danych, co nie dziwi, wziąwszy pod uwagę, jak znaczne potrafią być to koszty.

Może z innej beczki...
możesz wrzucić link do aukcji?

edit: nie trzeba...znalazlem... to firma z Z.G.?

Zrob zdjecia i przeslij do producenta zapytanie o oryginalność towaru. Karta sama z siebie nie pada po 2 dniach.

Jeśli padł kontroler w karcie to naprawa/odzysk danych sporo kosztuje $$.

Ostatnia edycja:
Aukcja nr 6560084870.

Karta padła sama z siebie dosłownie po 2 dniach, była w telefonie przez noc i rano już nie działała. W opisie aukcji jest ze każda karta jest sprawdzana. Niestety karta nie jest widoczna ani w telefonie ani w pc więc nie ma opcji odzyskać danych .
Producent na podstawie zdjęcia jest w stanie określić oryginalność produktu ? Czy po numerach na karcie?

No coz, elektronika ma to do siebie, ze potrafi sie psuc. Mozesz zadac zwrotu pieniedzy, albo przyslania karty niewadliwej. Co to zbadania oryginalnosci to pytanie do producenta, czego potrzebije aby okreslic czy to jego karta

osir99 napisał:
W opisie aukcji jest ze każda karta jest sprawdzana. Niestety karta nie jest widoczna ani w telefonie ani w pc więc nie ma opcji odzyskać danych

Czyli co... dostałeś rozpakowaną kartę...luzem...nie w blistrze? ;)

Powrót