Odzyskanie długu od nieuczciwego sprzedawcy samochodów

• Autor wątku Autor wątku paulix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam. 3 miesiące temu kupiłem auto. Sprzedawca zapewniał, że wykupił na nie ubezpieczenie OC w PZU na rok i zapłacił już pierwszą ratę składki. Zaproponował, że mogę rozwiązać polisę lub oddać mu za ubezpieczenie (za 1 ratę którą zapłacił i za 2 którą zapłaci za mnie, łącznie 320 zł) i dzięki temu przez rok będę miał jego zniżki - 60%. Auto było sprowadzane z zagranicy więc wszystkie formalności trochę trwały. PO otrzymaniu stałego dowodu rejestracyjnego udałem się do PZU w celu przepisania polisy na mnie, tak jak ustaliłem ze sprzedawcą auta. W PZU okazało się jednak, że żadna rata nie została wpłacona! i tak naprawdę jeździłem bez polisy. Było już za późno by rozwiązać polisę i musiałem sam zapłacić składkę.

Nieuczciwy sprzedawca najpierw nie odbierał telefonu, a później tłumaczył się, ze ma chore dziecko i zapomniał o tych opłatach. Podałem mu nr mojego konta by oddał mi te 320 zł które zostawiłam mu na polisę. Sprawa cięgnie się już 2 miesiące. Cały czas wykręca się, że jest na urlopie, że zapomniał itd. Chciałem się z nim spotkać osobiście skoro nie może biedak dotrzeć do banku, ale nie zgodził się na spotkanie.

Mam jakieś szanse na odzyskanie tych pieniędzy? Moja narzeczona i mój ojciec byli świadkami, że dałem mu 320 zł za ubezpieczenie. Mam też od niego smsy w których tłumaczy się, że zapomniał o przelewie i wkrótce odda mi pieniądze.

Dodam, że sprzedawca prowadzi firmę zajmująca się sprzedażą aut, więc samochód kupiłem od firmy a nie osoby prywatnej.

Powrót