odzyskanie długu od osoby prowadzącej działalność gospodarczą

• Autor wątku Autor wątku aandziaa170
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aandziaa170

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam!
Otóż mamy taki problem. Mój partner kilka lat temu pożyczył swojej znajomej 20.000,- oczywiście spisali ze sobą umowę, w której był zawarty między innymi termin spłaty i na jaki procent są jej pieniążki pożyczane. Wszystko byłoby dobrze gdyby ona chciała ten dług spłacić, ale oczywiście nie ma najmniejszego zamiaru tego robić. Wykręca się, że interes jej się nie kręci (prowadzi swój butik) że ma same problemy w domu, jest po prostu bezczelna w twarz nam powiedziała że możemy od niej spier... bo i tak nam nic nie odda. I stąd moje pytania? Jaki sposób egzekwowania tego długu wraz z odsetkami będzie najkorzystniejszy dla nas? Jak długo może się ta sprawa ciągnąć? Jak całe to postępowanie będzie wyglądało? I co dokładnie musimy zrobić aby podjąć jakieś działania w tym kierunku?

Witam, zacznijcie od wezwania do zapłaty, gdzie wskażecie dłużnikowi jakiś termin w którym spłacić ma daną kwotę, wezwanie koniecznie listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. Jeśli to nie pomoże wtedy pozew do sądu i po wygranej sprawie z klauzulą do komornika. Jak długo ciężko określić, na pewno kilka miesięcy to potrwa, zanim komornik się zajmie sprawą, a później to zależy od majątku dłużniczki.

Czyli bez wyroku sądu oprócz tego wezwania listem poleconym nie mogę nic zrobić, sprzedać dług windykatorowi lub coś w tym stylu??

aandziaa170 napisał:
Jaki sposób egzekwowania tego długu wraz z odsetkami będzie najkorzystniejszy dla nas?
Uzyskanie sądowego nakazu zapłaty a następnie skierowanie sprawy na drogę postępowania egzekucyjnego.

aandziaa170 napisał:
sprzedać dług windykatorowi lub coś w tym stylu??

Jasne że możesz sprzedać dług windykacji, jeśli zadowala Ciebie z 10-15% jego kwoty.

Powrót