Odzyskanie długu od znajomej???

• Autor wątku Autor wątku vtomos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vtomos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam mam pytanie a mianowicie w ubiegłym roku pożyczyłem przyjaciółce pewna kwote troche ponad 1tys. Zl z racji wielo letniej znajomości ufałem jej na tyle że nie spisałem z nia umowy (co było błędem ) miala oddac po miesiącu kasy nie ma do dziś ale mniejsza o to. Moje pytanie jest takie czy jak nie znam jej obecnego adresu zamieszkania ale znam adres zamieszkania jej obecnego partnera to czy moge wysłać wezwanie do zaplaty na jego adres wpisując jej Imie i Nazwisko jako adresata? I czy moge legalnie doliczyć koszty poniesione na zlokalizowanie dłużnika? Doradźcie Coś :)

Płatna przelewem czy gotówką za pokwitowaniem?

Przelewem na wskazanie konto

Chodzi głównie oto by dług został uznany. Wtedy moge iśc z tym do sadu może i szanse marne ale może sie przestraszy i odda

Pisz to wezwanie do zwrotu pozyczki w terminie X, za potwierdzeniem odbioru, daj jej w pismie iles tam czasu a potem sie bedziemy martwic dalej.

Zwrot porzyczki z stycznia 2015

Niestety pieniądze dałem Jej do ręki teraz wysylam wezwanie do splaty porzyczki... bo wszelkie moje nie oficjalne prozby o zwrot nie skutkują...

To może ustal jedną, ostateczną wersję wydarzeń - formę przekazania pożyczki. Bo w sądzie bez tego się nie obejdzie.
I jeżeli było to przekazanie do ręki, bez pokwitowania, to wątpię czy jest sens załatwiania tego na drodze prawnej. A czy się przestraszy wezwania przedsądowego? Może......

Wiem że sytuacja kiepska ale spróbować nie zaszkodzi...

Powrót