odzyskanie długu po wyroku od osoby prywatnej

• Autor wątku Autor wątku rs82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rs82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie. moje mienie zostało zniszczone przez X. Wytoczyłem panu X sprawę ponieważ były również groźby z użyciem niebezpiecznego narzędzia. Sprawę wygrałem. X dostał wyrok w zawieszeniu i miał pół roku na oddanie mi długu. Okres ten mija co mogę zrobić?
Dodam że X nie pracuje, nie ma (tam mówi) pieniędzy.

sąd w wyroku zobowiązał do naprawienia szkody?

tak. musi naprawic szkode czyli oddac mi koszt naprawy zniszczonego urzadzenia = 2000zł, tak orzekl sad.
X jest trutniem i mieszka na utrzymaniu innych pracujacych osob w dworodzinnym domu. bylby wspolwlascicielem domu (wlascicielem czesci domu ) jezeli przeprowadzona byla by sprawa spadkowa tego domu.dom byl wlasnoscia rodzicow X. Spadek jest do tad nierozwiazany.Dlatego nie ma zabardzo jak wykopac pana X z domu i zyje nie dokladajac sie do niego. pan X posiada auto w garazu (juz pewnie nie na chodzie, ale moze cos warte bo bylo kupowane z 40 lat temu w usa), oraz inne drobne sprzety w swoim pokoju. Czy moze to mu zabrac komornik na poczet mojego dlugu?

To co mogę zrobić do kogo sie mam zgłosić? do sądu, do komornika gdy chce odzyskać dług?

Uzyskać klauzulę wykonalności (wniosek do sądu, który wydał wyrok) i potem wniosek egzekucyjny do komornika.

Powrót