odzyskanie dlugu, zly podpis

• Autor wątku Autor wątku undertaker89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

undertaker89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam
2 lata temu pozyczylem koledze 40 tys zl na rozkrecenie interesu. Podpisalismy umowe, pieniadze przelalem na jego konto z tyulem "kasa". W umowie dane takie jak imie nazwisko adres moj i jego, termin zaplaty, forma oraz informacja o odsetkach ustawowych. Dlug mial byc splacony po miesiacu ale powiedzial ze brakuje mu jeszcze 6 tys na zalatwienie czegos i ze wtedy mi odda bez problemu. A ze znalismy sie dlugo przelalem mu kolejne 6 tys. Niestety ponoc biznes nie wypalil a pieniedzy nie ma. Poszedlem na reke i powiedzialem zeby splacal w ratach. Splacil w sumie przez te 2 lata ok 10K- wszytko przelewami ale zupelnie nieregularnie i nie w kwotach na jakie sie umowilismy. Teraz kiedy ja bardzo potrzebuje tych pieniedzy Twierdzi ze nic mu nie pozyczalem a na umowie nie jest jego podpis i ze nie ma zamiaru nic splacic. Na umowie rzeczywiscie nie podpisany jest pelnym imieniem i nazwiskiem ale czyms w rodzaju parafki- nie myslalem jednak iz jest to problem. On twierdzi ze to nie jego ale ja wiem ze to on podpisywal. Pytanie do Was drodzy Forumowicze. Jak postapic w takiej sprawie? Rozumiem ze pierwszym krokiem jest wyslanie przedsadowego wezwania do zaplaty, ale ja wiem ze on nic sobie z tego nie zrobi. Czy sad moze uznac ze to nie jego podpis tak jak on twierdzi? Bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje

Witam
A co masz wpisane w tytule przelewów od kolegi?
Wyślij mu wezwanie do zapłaty, a później do e-sądu po nakaz zapłaty, masz umowę, potwierdzenie przelewu, potwierdzenie wpłat ( super jakby było napisane zwrot pożyczki),

Dziękuję serdecznie za odpowiedź
On tytułował przelewy "wpłata". Kwoty jakie wpłacał były od 200zł do 4000 zł. Do tego mam jeszcze kilka maili, rozmowy na gg i FB w których zobowiązuje się do wpłacenia kwoty. Pytanie tylko czy to wystarczy? Czy coś jeszcze może przekonać sąd? Przeglądając fora nie trudno odnaleźć osoby które przegrały takie sprawy;/

Ostatnia edycja:
Powrót