Odzyskanie kosztów z tytułu poniesionych strat

• Autor wątku Autor wątku f4y
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

f4y

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

W styczniu tego roku wyjechałem z kraju na 2 lata. Umówiłem się ze znajomym, że będzie mieszkał w mieszkaniu, którego jestem właścicielem. Nie będzie mi nic płacił, będzie natomiast dbał o regulowanie wszelkich należności związanych z mieszkaniem (czynsz + rachunki). Wszystko przebiegało zgodnie z umową aż do września, kiedy to w mieszkaniu została zorganizowana impreza w wyniku której policja została zmuszona wyważyć drzwi, a znajomy został zatrzymany na posterunku. Na policji znajomy spisał oświadczenie, w którym znajduje się następujące zdanie: "Zobowiązuję się pokryć koszty przywrócenia drzwi do stanu przed zdarzeniem". Drzwi wraz z futryną są antywłamaniowe. Koszty naprawy takich drzwi przez profesjonalistę wyniosłyby około 3 tysięcy złotych. Ponieważ drzwi musiały zostać naprawione bez zwłoki (w ogóle nie dało się ich zamknąć i do mieszkania mógł wejść każdy) naprawił je fachowiec. Łączny koszt wyniósł 1500zł. Znajomy przeprosił mnie za całe zajście. Umówiliśmy się że za drzwi odda mi 1200zł. Niestety po miesiącu wyprowadził się z mojego mieszkania. Teraz nie odbiera ode mnie telefonów.
Moje pytanie: jakie mam możliwości prawne aby odzyskać wyżej wymienione 1200zł?

Kilka faktów dla wyjaśnienia:
1. Z kosztów które poniosłem posiadam tylko faktury na nowe zamki, dorabiane klucze oraz drobne części potrzebne do naprawy, na sumę 580 zł. Nie potrafię w żaden sposób udokumentować pozostałych kosztów.
2. Posiadam oryginał oświadczenia, które znajomy własnoręcznie spisał na policji. Wyjaśnia w nim jak doszło do zdarzenia oraz zobowiązuje się do pokrycia kosztów naprawy drzwi.
3. Wszystkie umowy, które zawierałem ze znajomym były słowne - nigdy nie spisywaliśmy ich na papierze.
4. Posiadam kserokopię dowodu osobistego znajomego.

Z góry dziękuję za pomoc,
Karol

Czyli, że nie ma szansy na odzyskanie choćby części środków?

Powrót