odzyskanie mojego samochodu

• Autor wątku Autor wątku valdione
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

valdione

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam zwracam sie o porade, poniewaz juz pisalem w pewnej sprawie http://forumprawne.org/viewtopic.php?p=289536 Moje pytanie brzmi jezeli prokurator zatrzymał moj samochod, sprawy jeszcze nie bylo a minal rok ponad rok, prawko nadal mam ale nie mam mojgo auta.

Przechodze do sadna sprawy czy istnieje mozliwosc odzyskania samochodu od prokuratora?? moze jakies pisno trzeba napisac??
Prosze o pomoc pozdrawiam

Valdione

[cytat="valdione"](...)moze jakies pisno trzeba napisac??(...)[/cytat] Nie znając sprawy trudno udzielić jest konkretnej odpowiedzi. Można skierować do prokuratora rejonowego wniosek o wydanie pojazdu. Napisać tak jak pisze się podanie: adresat: Prokurator rejonowy w ..., poniżej treść: Proszę o wydanie mojego samochodu ..., a następnie uzasadnić.

a ktos ma jeszcze jakies propozycje!
co mozna zrobic z noim fantem

Napisałem Panu w poprzednim temacie, więc powtórzę i tu: proszę podać jaki jest aktualnie status pojazdu.
Czy pojazd został zatrzymany jako dowód rzeczowy, czy dokonano na nim zabezpieczenia majątkowe etc. Nie znając statusu pojazdu w postępowaniu karnym trudno jest cokolwiek więcej poradzić.
Nie do końca też zgodzę się z wypowiedzią diogenel . Aby udzielać tego typu porady należało by przede wszystkim wiedzieć na jakim etapie jest prowadzone postępowanie, tj. czy jest ono jeszcze w gestii Prokuratury czy może już Sądu. Czy zapadł wyrok czy nie. Prokurator nie podejmie żadnej decyzji związanej z samochodem, jeśli sprawa została przekazana do dyspozycji Sądu tj. został skierowany akt oskarżenia.

a wiec pojazd został zatrzymany jako zabezpieczenie majątkowe, wyroky nie ma. sprawa nie zostala skierowana do sadu, nadal wszystko jest w rekach prokuratora, a nasz wymiar sprawiedliwosci dziala bardzo opieszale

oki a macie moze jakis pomysl jak ma to byc napisane?? moze jakis wzor macie helpp

[cytat="valdione"]a wiec pojazd został zatrzymany jako zabezpieczenie majątkowe, wyroky nie ma. sprawa nie zostala skierowana do sadu, nadal wszystko jest w rekach prokuratora, a nasz wymiar sprawiedliwosci dziala bardzo opieszale[/cytat]

1. Proszę używać opcji "zmień" a nie pisać posta pod postem.
2. Może Pan się zwrócić do Prokuratury o oddanie Panu rzeczy czyli w tym wypadku samochodu na przechowanie. Prokurator jednak może, ale bynajmniej nie musi zgodzić się na Pana propozycję. Jeżeli Prokurator się na tą propozycję nie zgodzi, to nic więcej nie jest Pan w stanie zrobić.

oki a macie moze jakis pomysl jak ma to byc napisane?? moze jakis wzor macie helpp

sprawa trafila wcoraj dopiero do sadu, i moje nastepne pytanie brzmi czy moge zlozy zazaleni poniewaz moja bmw bylo przenoszone na rozne parkingi, bylo katowane ( jazda na maksa,) auto nie zabezpieczone przez prokuratora co zrobic

[cytat="valdione"]sprawa trafila wcoraj dopiero do sadu, i moje nastepne pytanie brzmi czy moge zlozy zazaleni poniewaz moja bmw bylo przenoszone na rozne parkingi, bylo katowane ( jazda na maksa,) auto nie zabezpieczone przez prokuratora co zrobic[/cytat]

Jak rozumiem ma Pan dowody na to co napisał?

A co do Pana problemu, to proszę skierować do sądu wniosek o zabezpieczenie pojazdu przed nieuprawnionym korzystaniem z niego.

Powrót