Odzyskanie należności z Niemiec

• Autor wątku Autor wątku arek-a77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arek-a77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Być może temat to już znany, ale do dnia dzisiejszego borykam się z następującym problemem. Mianowicie, w ubiegłym roku pracowałem dla niemieckiego zleceniodawcy, wykonując prace budowlane jako firma. Świadczyłem te usługi w oparciu o umowę, którą posiadam. Wystawiane były rachunki na podstawie których następowały przelewy płatności na moje konto.
Ostatni rachunek jednak nie został zapłacony. Wysyłałem ponaglenia, wezwania do zapłaty, zwróciłem się nawet do firmy windykacyjnej. wyznaczałem terminy - bez skutku. Podczas polubownej rozmowy ten człowiek, na moje pytanie czy zamierza mnie okraść, odpowiedział że tak!!!!!!!!
To jest kpina i na pewno tego tak nie zostawię!
Bardzo proszę o wszelkie porady, namiary na prawników w Niemczech lub w Polsce, którzy są skuteczni i są w stanie pomóc mi w tej sytuacji!
Dodam, że od kwoty rachunku musiałem zapłacić podatek!:mad:
Bardzo proszę o posty z podpowiedziami.
Pozdrawiam arek.

temat znany, opisany na forum, drogi wyegzekwowania rowniez, trzeba troche poczytac ;)

Hej czy ten wątek jest nadal aktualny? Mam podobny problem, a nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda?

Powinieneś dokładnie opisać, z czego wynika Twoje roszczenie; umowa, dowody na istnienie roszczenia, wysokość, wymagalność (kiedy?), powód odmowy płatności podawany przeprzeciwnika itd.

Wykonywałam tłumaczenia dla niemieckiego pracodawcy. Podpisałam umowę o dzieło, suma nie była ogromna, około 1000 złotych. Dostałam zaliczkę w kwocie 200 złoty, przesłałam wykonane tłumaczenia i kontakt się urwał. Nie wiem jak odzyskać pieniądze, piszę do nich, dzwonię ciągle coś wymyślają, wykręcają się. Nie wiem jak można odzyskać pozostałe pieniądze. Czy jest na to jakiś sposób.

Nie ma innej rady; powinieneś złożyć wniosek o wydanie nakazu zapłaty (Mahnbescheid). Opłata sądowa wynosi 25,- Euro, przy czym zakładam, że winni Ci są 800,- zł. (100,- minus 200,- zaliczka). Wniosek możesz złożyć drogą eletroniczną. Jeśli nie złożą sprzeciwu, wydany zostanie tytuł wykonawczy (Vollstreckungsbescheid), na podstawie którego będziesz mógł wszcząć egzekucję.

A może warto zgłosić się do firmy zajmującej się odzyskiwaniem wierzytelności. Moja znajoma miała podobny problem i swoje sprawy powierzyła firmie odzyskaj wierzytelności. Moim zdaniem to dobry pomysł, pracują tam wyspecjalizowani w tej dziedzinie prawnicy, osoby doskonale znające niemieckie prawo i niemiecki język. A płaci się im dopiero gdy odzyskają Twoją pensję.

Także firmy zajmujące się ściąganiem długów, ostatecznie potrzebują tzw. tytuł wykonawczy, aby przymusowo, przez komornika ściągnąć dług. Bez tytułu wykonawczego, tzn. bez wyroku sądowego albo nakazu zapłaty, najczęściej wysyłają tylko wezwania do zapłaty z zagrożeniem postępowania sądowego. Jeśli dłużnik nie zareaguje na ich wezwania i upomnienia, tak i tak konieczne będzie postępowanie sądowe (postępowanie nakazpowe = Mahnverfahren lub proces), i przy składaniu wniosku o nakaz zapłaty (Mahnbescheid) lub pozwu konieczne będzie uiszczenie opłaty sądowej, które te firmy (Inkassofirmen) zazwyczaj nie wykładają za klienta.

Dokładnie tak!! Dziękuję za dokładne wyjaśnienie tego procesu :)

Zachęcam do wejścia na stronę: www.Online-Mahnantrag.de - Ihr Online Mahnbescheid-Antrag
Jest to strona internetowa niemieckiego postępowania nakazowego. Zakłada wprawdzie dobrą znajomość języka niemieckiego, ale poza tym jest stosunkowo prosta. Spokojnie i starannie należy wypełnić ten internetowy formularz i przesłać go internetem do sądu zgodnie z instrukcją. Jednocześnie trzeba wydrukować go, podpisać i przesłać do niem. sądu, którym w przypadku zagranicznych wnioskodawców jest sąd nakazowy w Berlinie. A co ważne, nakaz zapłaty doręczany jest dłużnikowi jeszcze przed uiszczeniem opłaty sądowej przez wnioskodawcę. Do uiszczenia opłaty wnioskodawca wzywany jest zwykłą pocztą, ale sąd nie czeka - jak już wyżej napisałem - na uiszczenie opłaty przez wierzyciela, czyli przez wnioskodawcę, i doręcza dłużnikowi nakaz zapłaty nie czekając na tę opłatę. Złożenie takiego wniosku ma na celu uzyskanie tytułu wykonawczego dla komornika (sądowy nakaz zapłaty = Mahnbescheid/Vollstreckungsbescheid); bez tytułu wykonawczego przymusowe ściąganie długów jest niemożliwe i niedopuszczalne.

Ostatnia edycja:
Potrzebuję porady prawnej, a także chcę ściągnąć wierzytelności od firmy w Niemczech i w Austrii, ale chcę się upewnić, że ta firma - odzyskajwierzytelnosci jest rzetelna. Nie wiem też, gdzie poszukiwać opinii na ich temat, bo nie chcę być znowu naciągnięta na niewiadomo jakie pieniądze... Bo jakiś czas temu jedna firma (z siedzibą w Niemczech) ściągneła ze mnie (za niewykonanie - praktycznie- żadnych działań) ponad 1000 euro.

Powrót