Odzyskanie nieruchomości gruntowej

• Autor wątku Autor wątku barbarella122
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barbarella122

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry, proszę o pomoc w sprawie o odzyskanie nieruchomości gruntowej po moim dziadku . Mój dziadek nabył działkę w 1930 roku, mam akt notarialny nabycia, działkę tą w 1965 r zabrało państwo najpierw zmuszając babcię do zalesienia a potem bez żadnych dokumentów została pozbawiona działki. Obecnie działka znajduje się w KW po większej części w Urzędzie Miasta a około 600 m kwadratowych znajduje się w Kw Lasów Państwowych. Na akcie notarialnym znajdują się numery parcel i numer działki. Napisałam pismo do Urzędu przez 10 miesięcy nikt mi nie odpowiedział czy w zasobach Urzędu Miasta widnieje taka działka, chociaż fizycznie wiem gdzie ona leży, po 10 miesiącach odpowiedziano mi, iż Urząd nie prowadzi działań służących realizacji zleceń prywatnych związanych z poszukiwaniem archiwalnych materiałów w indywidualnych sprawach. Pani pismo nie może stanowić podstawy do podjęcia jakich jakichkolwiek formalnych postępowań czy działań zarówno o charakterze administracyjnoprawnym jak i cywilnoprawnym. Ja jak wyżej wspomniałam nie prosiłam o to by Urząd szukał archiwalnych dokumentów tylko dołączyłam akt nabycia przez dziadka nieruchomości a Urząd na postawie księgi parcel powinien sprawdzić i prześledzić całą historię tej działki. Proszę o pomoc co w takiej sytuacji zrobić, jakie kroki dalej podjąć aby odzyskać własność. Dziękuję

Powrót