"Odzyskanie" odsetek

• Autor wątku Autor wątku Plicha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Plicha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witam
Prowadziłem działalność gospodarczą i wynajmowałem lokal od firmy, jako podnajemca. Bylem zobligowany do wpłaty kaucji, która miała być zwrócona według umowy po 30 dniach od jej zakończenia. Po rozwiązaniu umowy za porozumieniem stron niestety kaucja nie została zwrócona w wymaganym terminie. Z powodu różnych zawirowań, sprawa umknęła mi z głowy i zapomniałem o niej na blisko 3 lata. Ostatnio jednak wysłałem wezwanie do zapłaty i kaucję mi zwrócono.

Pytanie takie, czy istnieje jakaś możliwość "odzyskania" również odsetek za zwłokę w oddaniu kaucji? W wezwaniu do zapłaty odsetki były wyszczególnione, ale firma ich nie zapłaciła. Z tego co się orientuję tylko sąd może nakazać zapłatę odsetek ustawowych, zatem czy mogę w jakiś sposób jeszcze liczyć na ich 'odzyskanie' ? Co należałoby w tej sprawie zrobić?

możesz ubiegać się o odsetki zarówno przedsądowo jak i przed sądem..

Ok, w porządku, zatem w wezwaniu do zapłaty ubiegałem się o zwrot odsetek, ale zostało to zignorowane, widocznie firma nie poczuwa się do obowiązku ich zapłaty. Zatem muszę podjąć inne środki.

Ktoś może mi doradzić co powinienem teraz zrobić? Jakie pismo wystosować, czy w jaki sposób załatwić sprawę aby sąd nakazał zwrot odsetek? Dziękuję

Aby Sąd wydał stosowne orzeczenie należy wnieść pozew o zapłatę. Wskazać wartość przedmiotu sporu i sposób w jaki wierzytelność powstała. W uzasadnieniu wskazać, że są to odsetki za zwłokę w zwrocie kaucji - wyjaśnić sytuację, że po wezwaniu do zapłaty kaucja została zwrócona ale bez odsetek.

Powrót