Odzyskanie pieniędzy od dłużnika

• Autor wątku Autor wątku mati69int
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mati69int

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Jeżeli wybrałem nieodpowiedni dział to proszę o przeniesienie.
Sprawa wygląda następująco, pożyczyłem koledze pieniądze i niestety do tej pory mi ich nie oddał. Spisaliśmy jeszcze zza czasu taką umowę którą dodaję w załączniku.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Podzieliliśmy kwotę na dwie sumy. Pierwszą powinien oddać już w marcu, drugą jakoś dwa tygodnie temu. Niestety dopiero teraz mam czas, żeby w jakiś sposób odzyskać swoje pieniądze.
I tu pojawia się moje pytanie, czy umowa którą spisaliśmy bd poważnie brana pod uwagę i czy są spore szanse w takim przypadku na odzyskanie pieniędzy?
Jeszcze jedna sprawa, czy fakt że pierwszy termin oddania minął już 3 miesiące temu ma jakiś większy wpływ na odzyskanie tamtych pieniędzy?

Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie informacje.
Pozdrawiam.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Panie @korf,
Ja naprawdę prześledziłem już dziesiątki stron i naprawdę mam cały czas mało czasu i pewne wątpliwości. Ja nie jestem obeznany w tym temacie,- nie sądziłem że takie coś mi się przytrafi.

Jeżeli uważa pan że poszedłem na łatwiznę i napisałem kolejny tysięczny omówiony na wylot temat, to proszę kogoś tylko, aby zerknął na ta moją spisaną umowę, czy w takiej formie jak to zapisałem będzie poważnie brana pod uwagę przez sąd.

Co do drugiej części pytania odnośnie dat to już sobie poczytam w kodeksie cywilnym, bo zapomniałem po co istnieją fora, myślałem że dla kogoś w wtajemniczonego jest to raptem napisanie jednego zdania..

Jeszcze raz proszę kogoś o zerknięcie na tą umowę, ponieważ nawet jak byłem za pierwszym razem na policji dowiedzieć się co i jak to nawet nie chcieli zerknąć na tą umowę, a nie chcę się znaleźć w takiej sytuacji, że przychodzę do sądu, a tu ‘lipa’, że marnuje czas sądu i swój, płacę za rozprawę, a w końcu to niby ja tu jestem pokrzywdzony.

Jeszcze raz byłbym wdzięczny za każdą informację.

mati69int napisał:
ponieważ nawet jak byłem za pierwszym razem na policji dowiedzieć się co i jak to nawet nie chcieli zerknąć na tą umowę,
Policja nie jest od sporów cywilnych.
mati69int napisał:
i naprawdę mam cały czas mało czasu i nie jestem obeznany w tym temacie,
w pana interesie prawnym jest znalezienie czasu i poznanie odrobiny przepisów, problemu opisywanego przez innych.
mati69int napisał:
nie sądziłem że takie coś mi się przytrafi.
Co się panu przytrafiło? Fobia do skorzystania z wyszukiwarki?
Tematów jest tysiące.
Wezwać do zapłaty za zpo wyznaczyć termin.
Brak zapłaty - pozew (dowody w sprawie; zobowiązanie, kopia zwrotki, wezwanie do zapłaty, inne)
Trudno nazwać umową, gotowca o nazwie zobowiązanie. Sąd oceni.

Powrót