Odzyskanie pieniędzy od skazanego.

• Autor wątku Autor wątku rozek1899
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rozek1899

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Zakończyła mi się sprawa w sądzie. Ktoś nie przyszłał mi zakupionego telefonu. Dostał wyrok na kilkanaście miesięcy pozbawienia wolności. Byłem w sądzie z zapytaniem jak odzyskać pieniądze (1350zł) i nie potrafili odpowiedzieć. Macie jakieś pomysły? Firma, która kupuje długi?

Ostatnia edycja:
Poszedłem na Policje, złożyłem zeznania i się zaczęło. Sprawa <- tutaj wszystko opisane

No to zrób tak. Złóż w sądzie karnym wniosek o doręczenie tego wyroku wraz z klauzulą wykonalności.
Gdy otrzymasz taki tytuł wykonawczy, to idź z tym do komornika i zleć mu poszukiwanie majątku. Być może ma jakiś samochód, może jakieś pieniądze na koncie. Ewentualnie zrób mu wjazd na chatę. Jak mieszka z rodziną, to może oni zapłacą za niego.

Pech chciał, że koleś jest z tego samego miasta co ja :)
Dzięki wielkie za pomoc. Jak sprawa pójdzie naprzód, odezwę się. Pozdrawiam

A sąd przyznał tylko karę pozbawienia wolności? A żeby odzyskać pieniądze to nie musisz przypadkiem sprawy cywilnej założyć?

A tego nie wiem. Pojadę do sądu w przyszłym tygodniu i się dowiem. Ale to by było bez sensu, znaczy polska paranoja. Ktoś mi ukradł 1350zł, dostał wyrok pozbawienia wolności, żyje za nasze pieniądze w zakładzie karnym i nie musi mi oddać tych pieniędzy wg. prawa?

No tak mi się wydaje ze są sprawy karne i sprawy cywilne. Sąd wydał wyrok pozbawienia wolności ale nie było mowy o pieniądzach więc nie możesz od niego tych pieniędzy odzyskać bo sąd tego nie uznał więc najprawdopodobniej musisz założyć drugą sprawę.

Powrót