Odzyskanie polskiego obywatelstwa przez obywatelkę USA

• Autor wątku Autor wątku toom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

toom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich na forum.
Mam pytanie w imieniu mojej dziewczyny dotyczące dziedziczenia obywatelstwa polskiego otóż, moja dziewczyna mieszka w USA, jest wnuczką polskich emigrantów dokładnie w 1921r przybyli do Ameryki, tak się składa, że chcemy wbrew panującym trendom zamieszkać w Polsce, i myślę, że zalegalizowanie jej pobytu w sposób odzyskania polskiego obywatelstwa byłby najlepszy. Otóż jedyne dokumenty jakie posiadam jest polski paszport praprababki w którym są dane jej syna, czyli pradziadka mojej dziewczyny, prababka była również polką, ale niestety brak dokumentów. Teraz nie wiem jak i gdzie startować z takimi dokumentami.
Z góry dziękuję za jakiekolwiek informacje i pozdrawiam.

witam serdecznie!wniosek o udzielenie obywatelstw poskiego sklada sie do wojewody wlasciwego ze wzgledu na miejsce zamieszkania osoby zainteresowanej lub jesli osoba ta ma miejsce zamieszkania za granica za posrednictwem konsula.nastepnie wniosek jest przekazywany prezesowi urzedu ds repatriacji i cudzoziemcow po czym trafia do kancelarii prezydenta RP.zapraszam do zapoznania sie z ustawa o obywatelstwie polskim.pozdrawiam

Powrót