Odzyskanie pożyczki od osoby prawnej

• Autor wątku Autor wątku nivko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nivko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

To mój pierwszy post Proszę o wyrozumiałość

Moim dłużnikiem jest osoba prawna która z którą mam podpisaną umowę pożyczki na kwotę 5 tys zł. Termin spłaty minął 01.01.2016 jednak pożyczkobiorca nie chce oddać mi pieniędzy.
Dowiedziałem się już że skoro umowa nie jest aktem notarialnym to nie mogę iść z nią bezpośrednio do komornika tylko najpierw do sądu.
Nie wiem jak to dalej pociągnąć czy nie obejdzie się bez radcy prawnego czy są jakieś inne możliwości ??
Ewentualnie jak wygląda takie postępowanie w sądzie i jakie są jego koszty i ile może trwać.

Czy jakiś wpływ na sprawę może mieć fakt że w identycznej sytuacji jak moja jest kilka osób ??

nivko napisał:
Moim dłużnikiem jest osoba prawna która z którą mam podpisaną umowę pożyczki na kwotę 5 tys zł. Termin spłaty minął 01.01.2016 jednak pożyczkobiorca nie chce oddać mi pieniędzy.
Wezwanie do zapłaty, powództwo itd.
nivko napisał:
Dowiedziałem się już że skoro umowa nie jest aktem notarialnym to nie mogę iść z nią bezpośrednio do komornika tylko najpierw do sądu.
Nawet gdyby była umowa notarialna, to i tak nie ma opcji pójścia bezpośrednio do komornika. Chyba że jest punkt o art. 777 k.p.c. - to i tak najpierw o klauzulę do sądu
nivko napisał:
Czy jakiś wpływ na sprawę może mieć fakt że w identycznej sytuacji jak moja jest kilka osób ??
Tak. W razie upadłości będzie więcej klientów do podziału tego, co ewentualnie zostanie

amelia2013 napisał:
Wezwanie do zapłaty, powództwo itd.

To jak mam się za to zabrać ? Może jakiś link bo nie mogę znaleźć ? Ile by to kosztowało i ile trwało ?

Powrót