Odzyskanie prawa jazdy.

• Autor wątku Autor wątku basss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

basss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, nastepujaca sytacja sprawia problemy mojemu kuzynowi:
W 2004 roku w niemczech spowodowal on wypadek samochodowy i mial 1,75 promila alkoholu w krwi. Zaplacil w ostatnich Latach wszystkie szkody i mandaty. Poniewaz zamienil wtedy swoje Prawo jazdy na niemieckie, aby mugl dla schefa jezdzic samochodem na terenie Niemiec nie moze teraz odzyskac prawka polskiego. Niemieckie prawo jazdy zostalo zniszczone. Odpisano mu w liscie ze jesli chce uzyskac prawo jazdy w Niemczech to musi zrobic test psychologiczny i od nowa zaczac robic prawo jazdy. W urzedzie w Opolu tez nie pozwalaja mu zrobic nowego prawa jazdy, tlumaczac ze nie mieli jeszcze takiej sytuacji, ostatnio nawet kazali mu zrobic ten test psychologiczny w Niemczech, który moim zdanie na terenie polski wcale nie obowiazuje.
Zreszta niema szansy aby taki test zdal, jego jezyk niemieci pozwalu mu zaledwie proste prace na budowie.
Sytuacja jest taka ze mój kuzy po prostu nie wie co dalej zrobic.
Daletego opisuje tutaj jego sytuacje aby mu pomodz.
Ja mysle ze jakis Adwokat moze powinien moze jakims listem Opolskim Urzednikom wytlumaczyc sytuacje prawicza.
Moze sie myle, nie jestem prawnikiem.

Dziekuje z gory kazdemu kto pomoze.
Pozdrawiam serdecznie.

i mial 1,75 promila alkoholu
W Niemczech na zdanie testów psychotechnicznych nie ma co liczyć że zda.
Jeżeli miał zabrane w Niemczech to po Niemczech nie może jeździć bo jest w kartotece.
Jedynie z wyrokiem sądowym z Niemiec może się zgłosić w Polsce do wydziału komunikacji i stanąć powtórnie do egzaminu na prawo jazdy innej możliwości nie ma

http://forumprawne.org/niemcy/36255-6-lat-jazdy-bez-prawa-jazdy.html
http://forumprawne.org/niemcy/38794-prawo-jazdy.html

Ostatnia edycja:
Dziekuje, Marian, ze zaineresowales sie nasza sprawa i za Twoja pomoc.
Moj kuzyn byl w urzedzie z przetlumaczonymi papierami, ale ich nawet nie chcieli przejrzec.
Sami napisali pod Strassenevrkehramt w Monachium i sie dowiedzieli ze moze w Niemczech zrobic prawo jazdy jak zda test, wiec kazali mu podejsc do testu.
Tylko ze on juz od lat nie mieszka w Niemczech i nie zna jezyka.
Radzono mi tez, ze moze by cos dalo, jesli kuzyn by poszedl besposrednio do kierownika z taka sprawa.

Warto by tu bylo wiedziec czy ze strony prawa musza mu pozwolic na podejscie do egzaminu na prawo jazdy w Polsce. Czy znajde to w jakis przepisach?

Moj kuzyn byl w urzedzie z przetlumaczonymi papierami, ale ich nawet nie chcieli przejrzec.
Sami napisali pod Strassenevrkehramt w Monachium i sie dowiedzieli ze moze w Niemczech zrobic prawo jazdy jak zda test, wiec kazali mu podejsc do testu

Jeżeli nie mieszka w Niemczech obecnie to nie ma co startować na testy ,wtedy to wydatek 500e a i tak ich za 1-2 razem nie zda .Po nie zdaniu 1 jest przerwa roczna..
Jednym rozwiązaniem jest zgłoszenie się w wydziale komunikacyjnym w Polsce tam otrzyma skierowanie na powtórny egzamin na prawo jazdy w Polsce

Po wymianie polskiego prawka na niemieckie, niemcy wysylaja polskie do polskiego urzedu komunikacyjnego wiec tam powinno byc.On ma zakaz prowadzenia pojazdow na terytorium niemiec a nie na terytorium polski.Alemysle ze bedzie musial zdawac nanowo egzamin(jezeli okres kary juz mina)Powinien miec dokumety z sondu ze kara juz minela, no i byc na stale zameldowanym w polsce.
Druga sprawa jest taka ze, jezeli jednak musial by robic MPU w niemczech moze miec tlumacza koszt okolo 170€ w sumie wychodzi jakies 600-50e...ale to ciezka sprawa...

Powrót