Odzyskanie rat kredytu po rozwodzie?

• Autor wątku Autor wątku chudy_woody
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chudy_woody

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Będąc jeszcze w związku małżeńskim wyremontowałem dom, wziąłem na to kredyt, małżonka wyraziła zgodę na umowie.
Dopóki mieliśmy wspólne konto raty szły z tego konta, więc uznaję, że płaciliśmy solidarnie.

Teraz po rozwodzie eks-małżonka założyła sobie osobne konto (logiczne), i oczywiście raty muszę płacić ja.

Mieszkamy na razie w tym domu, ona swoje piętro, ja swoje, ale korzysta z wyremontowanej części.

Plan jest taki, że spłacam kredyt do zera i zwracam się z wezwaniem do zwrotu 1/2 spłaconego kredytu. Mogę, prawda?
Ale też na razie nie mam takiej gotówki aby za jednym zamachem spłacić całość (koło 50000PLN) i jeszcze przez mniej więcej rok będę płacił raty (koło 2000PLN/m-c). Czy mogę też odzyskać to co spłacam w ratach?
Jeśli mogę, to czy muszę czekać aż spłacę kredyt i wtedy działać, czy mogę ją z miesiąca na miesiąc wzywać pisemnie do zapłaty 1/2 raty?

W trakcie spłacania kredytu nie możesz jej podać o płacenie 1/2 raty , dopiero jak spłacisz kredyt wtedy możesz ją podać o zwrot połowy kredytu.
Miałam podobną sytuację - wzięłam nowy kredyt tylko na siebie a ten wspólny spłaciłam i teraz podaję byłego męża do sądu o zwrot połowy. Wyczytałam żeby go podać o powództwo regresowe - poczytaj o tym.

Powiedz czy jest szansa na odzyskanie polowy kredytu czy tylko tej czesci splaconej po rozwodzie ,Jesli zakladales taka sprawe w sadzie napisz cos o tym ile to kosztuje i jakie dokumenty przygotowac .

Powrót