Odzyskanie samochodu zarejestrowanego na inną osobę

• Autor wątku Autor wątku Shark13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Art. 720. KC
§ 1. Przez umowę pożyczki dający pożyczkę zobowiązuje się przenieść na własność biorącego określoną ilość pieniędzy albo rzeczy oznaczonych tylko co do gatunku, a biorący zobowiązuje się zwrócić tę samą ilość pieniędzy albo tę samą ilość rzeczy tego samego gatunku i tej samej jakości.
§ 2. Umowa pożyczki, której wartość przekracza tysiąc złotych, wymaga zachowania formy dokumentowej.

ffenix napisał:
Art. 720. KC
§ 1. Przez umowę pożyczki dający pożyczkę zobowiązuje się przenieść na własność biorącego określoną ilość pieniędzy albo rzeczy oznaczonych tylko co do gatunku, a biorący zobowiązuje się zwrócić tę samą ilość pieniędzy albo tę samą ilość rzeczy tego samego gatunku i tej samej jakości.
§ 2. Umowa pożyczki, której wartość przekracza tysiąc złotych, wymaga zachowania formy dokumentowej.
Dziękuję za wyjaśnienie.

Art. 720.

Art. 77(2). Dokumentowa forma czynności prawnej
Do zachowania dokumentowej formy czynności prawnej wystarcza złożenie oświadczenia woli w postaci dokumentu, w sposób umożliwiający ustalenie osoby składającej oświadczenie.

Shark13 napisał:
Wcześniej mieszkała na wynajmie i nic własnego nie miała w tamtym mieszkaniu, oszczędności także nie. W tej drugiej sprawie także chce wystąpić o zwrot moich nakładów finansowych, za moją pracę i czas poświęcony to nie mam co liczyć na zadośćuczynienie. Jakieś pomysły jak to wszystko razem ugryźć?
ty z kolei oszczędziłeś na najmie, co do nakładów udaj się do prawnika bo to te wydałeś kwotę X nie oznacza że po 4 latach są tyle warte

Agnieszka3M napisał:
Art. 720.

Art. 77(2). Dokumentowa forma czynności prawnej
Do zachowania dokumentowej formy czynności prawnej wystarcza złożenie oświadczenia woli w postaci dokumentu, w sposób umożliwiający ustalenie osoby składającej oświadczenie.

ty z kolei oszczędziłeś na najmie, co do nakładów udaj się do prawnika bo to te wydałeś kwotę X nie oznacza że po 4 latach są tyle warte
Nie do końca bo też partycypowałem w opłatach oraz ponosiłem koszty związane z mieszkaniem.

Shark13 napisał:
Nie do końca bo też partycypowałem w opłatach oraz ponosiłem koszty związane z mieszkaniem.
Ani partnerka ani Pan nie rozliczycie takich wpłat. Tworzyliście związek partnerski a te środki były wydatkowane na bieżące utrzymanie gospodarstwa domowego za waszym wspólnym ustaleniem bez zastrzegania zwrotu. Gdyby to były nakłady na cudzą nieruchomość jak na przykład remont czy spłacanie rat kredytu to byłyby jakieś mniejsze lub większe szanse ale nie czynsze, opłaty za media i tym podobne. Zasady współżycia społecznego.

ffenix napisał:
Art. 720. KC
Ok. Ale ad probationem.

Art. 74.
§ 1. Zastrzeżenie formy pisemnej, dokumentowej albo elektronicznej bez rygoru nieważności ma ten skutek, że w razie niezachowania zastrzeżonej formy nie jest w sporze dopuszczalny dowód z zeznań świadków lub z przesłuchania stron na fakt dokonania czynności. Przepisu tego nie stosuje się, gdy zachowanie formy pisemnej, dokumentowej albo elektronicznej jest zastrzeżone jedynie dla wywołania określonych skutków czynności prawnej.
§ 2. Jednakże mimo niezachowania formy pisemnej, dokumentowej albo elektronicznej przewidzianej dla celów dowodowych dowód z zeznań świadków lub z przesłuchania stron jest dopuszczalny, jeżeli obie strony wyrażą na to zgodę, żąda tego konsument w sporze z przedsiębiorcą albo fakt dokonania czynności prawnej jest uprawdopodobniony za pomocą dokumentu.

Osobiście widziałem sprawę, w której był przelew na 20000 zł zatytułowany przelew i nic więcej oprócz twierdzenia strony, że udzieliła pożyczki. Sąd zasądził na jej rzecz tę kwotę. Więc wszystko jest możliwe choć to wymaga przygotowania strategii.

yogi123 napisał:
Ok. Ale ad probationem.

Art. 74.
§ 1. Zastrzeżenie formy pisemnej, dokumentowej albo elektronicznej bez rygoru nieważności ma ten skutek, że w razie niezachowania zastrzeżonej formy nie jest w sporze dopuszczalny dowód z zeznań świadków lub z przesłuchania stron na fakt dokonania czynności. Przepisu tego nie stosuje się, gdy zachowanie formy pisemnej, dokumentowej albo elektronicznej jest zastrzeżone jedynie dla wywołania określonych skutków czynności prawnej.
§ 2. Jednakże mimo niezachowania formy pisemnej, dokumentowej albo elektronicznej przewidzianej dla celów dowodowych dowód z zeznań świadków lub z przesłuchania stron jest dopuszczalny, jeżeli obie strony wyrażą na to zgodę, żąda tego konsument w sporze z przedsiębiorcą albo fakt dokonania czynności prawnej jest uprawdopodobniony za pomocą dokumentu.

Osobiście widziałem sprawę, w której był przelew na 20000 zł zatytułowany przelew i nic więcej oprócz twierdzenia strony, że udzieliła pożyczki. Sąd zasądził na jej rzecz tę kwotę. Więc wszystko jest możliwe choć to wymaga przygotowania st

Podsumowując wszystko co zostało powiedziane to teoretycznie mam dwie opcje. Pójście drogą odwołania darowizny poprzez poszukanie przesłanek o rażącej niewdzięczności lub spróbować opcję ze zwrotem pożyczki na auto. Żadna w sumie nie daje mi gwarancji sukcesu ale muszę to sobie wszystko poukładać i na coś się zdecydować. Chyba że ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to będę wdzięczny. Nie chce tego tak zostawić bo odczucia mam jakie mam.

Pamiętaj tylko, że opcja z pożyczką może skończyć się wyrokiem w sprawie karnej dla Ciebie

Dziękuję wszystkim za porady.

Powrót