Odzyskanie środków bez umowy

• Autor wątku Autor wątku oskar karas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oskar karas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Szanowni użytkownicy forum,

Zastanawiam się nad możliwościami prawnymi, żeby odzyskać środki za wykonaną pracę. Jestem architektem i pracowałem przez rok dla fundacji "przyjaciela". Wymyśliłem i zaprojektowałem nowe miejsca kulturalno gastronomiczne i fundacja miała być ich inwestorem. Tych miejsc oraz moim, bo to moje projekty. "Mój przyjaciel" przez cały czas zapewniał mnie, że uregulujemy status prawny współpracy, tylko odpalmy pierwsze miejsce. Nigdy nie stworzyliśmy żadnego dokumentu współpracy. To były rozmowy, które przełożyły się na moje zaangażowanie i jego inwestycje. Na początku współpracy powiedziałem, że potrzebuję minimalnych środków na życie, bo muszę się skupić tylko na pracy dla jego fundacji. Powiedziałem o kwocie, czego on nigdy nie podważył, ale nie mam na to żadnego dokumentu. Nie powiedział też nigdy nie, więc mogłem sądzić że zaakceptował warunki. Dla przybliżenia powiedziałem o kwocie 6000 netto miesięcznie, co przy moim doświadczeniu, zakresie oferowanych usług, jest przyzwoitym minimum. Trzeba pamiętać, że jestem autorem wszystkich projektów, a nie tylko Project Menagerem.
Niedoszły wspólnik stracił w moich oczach wiarygodność i postanowiłem dłużej nie kontynuować współpracy. Zależy mi jednak na tym, żeby odzyskać należność za moją pracę. Przez rok otrzymałem w sumie kilka tysięcy złotych na jakieś 2 umowy zlecenie, a na ostatni przelew nawet żadnej umowy.
Uważam, że "przyjaciel" od początku w pełni świadomy i z premedytacją działał na moją szkodę. Wszyscy znają mnie z tych projektów, wykonawcy znają mnie, urzędnicy oraz wszyscy klienci projektów znają mnie, a wszystko jest na jego fundację, z którą ja nigdy nie miałem umowy. Dodam tylko, że jeden projekt jest realizowany na działce, w której jestem stroną najmu. Zadbałem o to, żeby było dwóch najemców gruntu, czyli ja i jego fundacja.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w określeniu jakie kierunki mogę obrać, aby odzyskać środki za swój poświęcony czas i pracę. Nie wspomnę już o utraconych korzyściach, na które liczyłem i których nie zdobędę, bo współpraca okazała się niemożliwa.

Dziękuję bardzo

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie wiem czy do dobrego działu przenoszę, jeżeli nie to proszę o naprawienie mojej pomyłki

dziękuje

Powrót