Odzyskanie statusu bezrobotnego

• Autor wątku Autor wątku Pawlo92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pawlo92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Nie zgłosiłem się na wyznaczone spotkanie przez Urząd pracy przez co dostałem pismo o utracie statusu bezrobotnego na 120 dni. Czy jakaś możliwość szybszego odzyskania statusu bezrobotnego? Jest to dla mnie bardzo ważne ponieważ mam złożony wniosek o dotacje z UE który przeszedł rekrutację, w wniosku tym oświadczyłem że posiadam status bezrobotnego i go nie zmienię.

Nie ma takiej możliwości.

Z jakim dniem straciłeś status bezrobotnego i kiedy dokładnie została ci doręczona decyzja o jego utracie?

witam,
mam podobny problem tez utracilem status bezrobotnego bo nie stawilem sie ale zlozylem odwolanie do wojewody w 9 dni roboczych od tej decyzji nawet jeszcze do mnie nie doszla, poniewaz bylem chory mam zaswiadczenie lekarskie nie L4 takie na druku z przychodni wystawione i na okres przed terminem "odhaczenia" konczace sie jutro,
czy jest jakas szansa na odzyskanie statusu i jaki to czas ? tez uczestnicze w projekcie UE ktory ma miec wyniki w czerwcu

Ostatnia edycja:
hanu napisał:
zlozylem odwolanie do wojewody w 9 dni roboczych od tej decyzji...
A ile dni kalendarzowych minęło? Kiedy konkretnie (data - D/M/R) miałeś termin stawiennictwa w PUP? Na jaki okres wystawiono ci zwolnienie lekarskie? Z jaką datą? Na usprawiedliwienie nieobecności w PUP miałeś 7 dni od wyznaczonej daty stawiennictwa, dlaczego tego nie zrobiłeś np. telefonicznie, emailem, pocztą tradycyjną?
hanu napisał:
nawet jeszcze do mnie nie doszla
To skąd w takim razie znasz jej treść? Skoro nie miałeś okazji się z nią zapoznać (nie doręczono ci jej), to skąd wiesz, że utraciłeś status bezrobotnego?
hanu napisał:
czy jest jakas szansa na odzyskanie statusu i jaki to czas ?
Odpowiedz na powyższe pytania, a spróbuję to ocenić.
hanu napisał:
uczestnicze w projekcie UE ktory ma miec wyniki w czerwcu
A posiadanie statusu bezrobotnego ma na to jakiś wpływ?

Ostatnia edycja:
a wiec tak zwolnienie mam od 4 do 27 kwietnia wystawione 4 kwietnia termin mialem na 9 czemu sie nie stawilem :rolleyes: bo mialem goraczke i do tego jeszcze kilka innych problemow i wypadlo mi to calkowicie z glowy moja wina i zaniedbanie :(
stawilem sie odrazu po swietach i pani mi powiedziala ze mam juz decyzje i podala nr i ze mam napisac odwolanie do wojewody dala wzor i tak zrobilem dolaczylem to zwolnienie
a decyzja przyszla poczta dzis odebralem bo pani w PUP powiedziala ze nie ma to znaczenie czy odbiore czy nie

niestety w projekcie kierunek przedsieborczosc jest ze w momencie podpisania umowy mam miec status bezrobotnego a juz wszystko zlozylem czekam tylko na wyniki oceny biznes planu co niby ma byc w czerwcu i podpisanie

choc to troche durny projekt bo ciagnie sie juz od wrzesnia i caly czas musisz miec status i tak dlugo wytrzymalem i z mojego niedbalstwa chyba nici z tego beda :sad:

hanu napisał:
termin mialem na 9 czemu sie nie stawilem bo mialem goraczke i do tego jeszcze kilka innych problemow i wypadlo mi to calkowicie z glowy moja wina i zaniedbanie
Czyli termin na usprawiedliwienie nieobecności minął 18.04.2014 r.
Gorączki chyba nie miałeś przez cały okres zwolnienia? A "wypadnięcie z głowy" czy też "niedbalstwo" nie jest powodem, którym można by było usprawiedliwić niestawiennictwo bezrobotnego oraz brak powiadomienia w ciągu 7 dni o uzasadnionej przyczynie niestawiennictwa.
O ile choroba przez te 7 kolejnych dni (licząc od 9 kwietnia) nie była obłożna i pozwalała na wykonanie telefonu do PUP, wysłanie do PUP emaila lub udanie się na pocztę w celu wysłania zwolnienia, trudno będzie udowodnić, że niestawiennictwo nastąpiło bez twojej winy/zaniedbania. Tym samym szanse na odzyskanie statusu są niewielkie.
hanu napisał:
pani mi powiedziala ze mam juz decyzje i podala nr
A zapoznałeś się z decyzją? Czy tylko Pani przekazała ci jej treść? Odwołania nie możesz złożyć przed zapoznaniem się z treścią decyzji. Czy Pani w PUP dokładnie zapoznała cię z jej treścią? Złożyłeś swój podpis pod decyzją?

Zawsze możesz spróbować odzyskać status składając odwołanie od decyzji do organu II instancji. Ale na tą chwilę nie mam pewności czy zostałeś właściwie zapoznany z jej treścią i czy na tą chwilę powinieneś w ogóle złożyć odwołanie od decyzji, której ci nie doręczono.

Ostatnia edycja:
tresci decyzji wogole nie znalem, dostalem tylko jej nr i wzor do napisania odwolania nic nie podpisywalem oprocz wlasno recznie napisanego odwolania

tak myslalem ze to sprawa bez happy endu :(

a co to organ II instancji ?

Ostatnia edycja:
hanu napisał:
tresci decyzji wogole nie znalem, dostalem tylko jej nr i wzor do napisania odwolania nic nie podpisywalem oprocz wlasno recznie napisanego odwolania
I tu tkwi błąd. Nie możesz odwoływać się od czegoś z czym nie miałeś okazji się zapoznać.
hanu napisał:
a co to organ II instancji ?
Urząd nadrzędny dla PUP czyli oceniający jego pracę. PUP to organ I instancji, a II instancja to urząd wojewody.

czyli jeszcze gorzej bo technicznie moje odwolanie nie mialo sensu ciekawe jak oni to rozpatrza
a to juz odwolalem sie do II instancji bo to bylo adresowane do wojewody a ile czeka sie na taka odpowiedz ??

Odwołanie można złożyć po zapoznaniu się z treścią decyzji... a nie z tylko jej numerem.
W celu dalszych losów twojego pisma musisz skontaktować się ze swoim PUP, bo to on będzie w pierwszej kolejności je oceniał i ewentualnie przekazywał dalej do II instancji.

P.S. Pracownik PUP, który podał ci nr decyzji i wzór odwołania bez dania ci szansy zapoznania z jej treścią powinien zostać pociągnięty do odpowiedzialności.

o to by byly az 3 Panie bo pierwsza z doradztwa co podala nr i 2 z kancelarii bo sie wlasnie naradzaly czy mam zlozyc bo powiedzialem ze ja jej jeszcze nie dostalem a i tak przyjely odwolanie

i co wynika z tego ze jak ja zwykly obywatel dam ciala to "bekne" za to a urzednik niestety ma to gdzies oczywiscie nie wszyscy bo sa tacy naprawde z powolania i miale z przyjemnosc z takimi rowniez
mam rozumiec ze to nie odrazu jest wysylane do wojewodzkiego ??
czyli co powinienem isc do jakiegos kierownika i pogadac ??

Ostatnia edycja:
hanu napisał:
czyli co powinienem isc do jakiegos kierownika i pogadac ??
Iść do urzędu i wyjaśnić sprawę. Nie wiem czy od razu do kierownika... nie znam struktury organizacyjnej twojego PUP. Może najpierw skieruj się do osoby bezpośrednio zajmującej się odwołaniami.

Ostatnia edycja:
po wizycie zastalo mi powiedziane ze poprzednio poinformowano mnie ze jestem wylaczony i mam 14 dni na zlozenie odwolania a wiec tresc poznalem

a sprawa juz zostala przeslana do wojewodzkiego a wiec zostala tylko nadzieja :( ze jakis urzednik bedzie czlowiekiem w co watpie bo w polsce urzedy sa ustawione na "gnojenie" spoleczenstwa

Powrót