Odzyskanie wynagrodzenia za prace w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Jogi88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jogi88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
chciałam się dowiedzieć czy istnieje możliwość odzyskania wynagrodzenia za pracę w Niemczech. Sytuacja wygląda następująco : Od 25 kwietnia 2017 byłam zameldowana i pracowałam w Niemczech w lodziarni... obecnie właścicielem jest były pracownik tegoż lokalu... kiedyś już pracowałam w tym samym miejscu tylko dla innego szefa .. od 3 lat szef przekazał lokal swojemu długoletniemu pracownikowi (chyba nie wiedział co czyni...:(...) Otrzymałam wynagrodzenie za miesiąc kwiecień. Natomiast przepracowałam od dnia 1maj do 28 maja w tym 2 i poł dnia wolnego w dniach 3maj 11 maj i 24maj od godz 13:00 ... po uzgodnieniu z właścicielem skończyłam prace 28 maja o godzinie 20 :00 i wyjechałam do Polski, na pare dni ponieważ miałam do załatwienia prywatne sprawy . Miałam wrócic po kilku dniach niestety sprawy potoczyły się inaczej i nie mogę wrócic do Niemiec. Jednak po zapytaniu o wynagrodzenie otrzymałam jedynie zaliczke w wysokości 600 Euro. Wysłałam również wiadomość do pracodawcy iż nie bede mogła wrocic do pracy , nie otrzymałam żadnej odpowiedzi- telefonicznie nie ma nawet sensu się kontaktować ponieważ pracodawca jest bardzo nerwowy i nie chciałam narażać się na niepotrzebny stres.... Od pracodawcy nie otrzymałam kontraktu ani umowy o prace która podpisywałam w dokumentach za kwiecień znajdują się bledy w datach o ktorych został on powiadomiony tzn zamiast 2017 rok rozpoczęcia pracy jest 2016 ... Proszę o pomoc lub informację czy istnieje możliwość wyegzekwowanie mojej należnej wypłaty Wspomnę tylko że praca zaczynała się o 8 :30 a konczyła rożnie niektóre dni do 21 a czasem nawet do 2:30 w nocy, pracodawca zapewniał nocleg w swojej części mieszkania i posiłek dwa razy dziennie łącznie z przerwa 2 po 30 min ....

Ostatnia edycja:
Powrót