Odzyskanie zaległego wynagrodzenia od pracodawcy

• Autor wątku Autor wątku madit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madit

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry wszystkim.

Miałam nieprzyjemność pracować w zeszłym roku przez jakiś czas w firmie, która nie zapłaciła mi wynagrodzenia. Złożyłam w tej sprawie pozew do sądu, który wydał nakaz zapłaty. Nakaz jest prawomocny, ma już także nałożoną klauzulę wykonalności.

Dowiedziałam się jednak od pracodawcy-dłużnika, że złożył wniosek o upadłość firmy. Wstrzymałam się więc z komornikiem, ponieważ zapewniono mnie, że pieniądze wypłaci mi syndyk. Trwa to jednak już trzy miesiące, a w sprawie upadłości nic się nie ruszyło. Problem polega też na tym, że informację o tym, że trwa postępowanie upadłościowe dostałam od ww. pracodawcy, który niejednokrotnie mnie już okłamał, zaczynam więc się zastanawiać czy to nie było kolejne kłamstwo.

I tu pojawiają się moje wątpliwości. Byłabym bardzo wdzięczna, gdyby ktoś z Was pomógł je rozwiać.

1. Jak mogę sprawdzić czy postępowanie upadłościowe rzeczywiście trwa i na jakim jest etapie?
2. Gdyby upadłość została w końcu ogłoszona - jak mogę dowiedzieć się kto jest syndykiem (żeby zwrócić się do niego po należne mi pieniądze)?
3. Czy rzeczywiście warto czekać na wyznaczenie i jakiś ruch ze strony syndyka, czy mimo wszystko lepiej zwrócić się z tą sprawą do komornika?
4. Czy ma znaczenie z jakiego miasta jest komornik? (firma ma siedzibę w Poznaniu, a ja pracowałam dla nich i mieszkam we Wrocławiu, a nakaz zapłaty był wydany przez wrocławski sąd)

Byłabym bardzo wdzięczna za wszelką pomoc!

Dlaczego się wstrzymałaś? Najlepiej wybierz sobie komornika blisko siedziby firmy.
Co to za firma? Jaka forma działalności?

Powrót