Odzyskiwanie długu - krok po kroku.

• Autor wątku Autor wątku przemek2909
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemek2909

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Szukałem w internecie na ten temat ale nigdzie nie jest to opisane tak zrozumiale abym ja laik to mógł z łatwością pojąć.

Czy mógłby mi ktoś opisać jak wygląda odzyskiwanie długu krok po kroku od momentu gdy wysłałem wszystkie monity do dłużnika? Czyli po etapie polubownego postępowania windykacyjnego.

Chodzi mi o etap gdy sprawa trafia do sądu, kto jakie listy wysyła, do kogo one trafiają i co w nich trzeba załączyć. Czy ja jako przedsiębiorca dalej mogę się tym zajmować czy to już rola prawnika?

Podpisuję z dłużnikiem:
- umowę pożyczki
- weksel in blanco
- harmonogram spłat w ratach
- potwierdzenie odbioru gotówki.

Ostatnia edycja:
Jako że wiele razy było to maglowane podam w skrócie:
wezwanie do zapłaty->sąd->klauzula wykonalności->komornik
Pozew możesz złożyć sam dołączając dowody potwierdzające istnienie zobowiązania.

Ja piszę do Sądu "Wezwanie do zapłaty" załączając xera podpisanych dokumentów -> Sąd wysyła wtedy (co?) do dłużnika po rozpatrzeniu sprawy? Dalej nie wiem :)

A po co ci te informacje? Jak z ciekawości, to wygooglaj. Jak to sprawy, to weź prawnika, bo twoja wiedza jest mniejsza niż zero.

Bo jak się uczę to potrzebuję mieć kroczek po kroczku wszystko a nie od razu z grubej rury. Nie tylko według mnie proces windykacji jest dość trudnym tematem. Składa się tak że jestem umówiony już na konsultacje z prawnikiem ale chciałem trochę wcześniej tutaj zaczerpnąć info żeby nie wyjść na całkiem zielonego.

Wybacz że osoby z wiedzą mniejszą niż 0 piszą tu na forum, pewnie byś wolał żeby pisali sami specjaliści i fachowcy ;)

Informacje potrzebne mi są dlatego że mam dłużników i muszę zacząć ich windykować.

przemek2909 napisał:
Ja piszę do Sądu "Wezwanie do zapłaty" załączając xera podpisanych dokumentów -> Sąd wysyła wtedy (co?) do dłużnika po rozpatrzeniu sprawy?

Niezupełnie, wysyłasz do dłużnika wezwanie do zapłaty, podając kwoty oraz odsetki, wyznaczasz też jakiś realny termin, jeśli dłużnik nie zapłaci składasz pozew do sądu, który to wzywa dłużnika do zapłaty, jeśli dalej to nie poskutkuje to wystawiana jest klauzula wykonalności z która udajesz się do komornika. Komornik może zająć wynagrodzenie za pracę dłużnika, konta bankowe, ruchomości i nieruchomości zlicytować aby pokryć to co Tobie jest winny, koszty sądowe i koszty egzekucji.

To tak w wielkim uproszczeniu...

Powrót