OFE a dziedziczenie

• Autor wątku Autor wątku kacper333
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kacper333

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam..Sprawa wygląda tak..W zeszłym roku zmarł mój brat.Prawo do dziedziczenia oraz masę spadkową oraz mieszkanie dostały jego dzieci (17 i 20 lat).Był po rozwodzie i w zasadzie wszystko było uregulowane,młodsze dziecko w rodzinę zastępczą wzięła moja siostra-czyli ciocia dziecka..Teraz mam pytanie..Brat miał składki w OFE i wszystkie dokumenty przyszły na jego adres a właściwie do jego żony (ona jeszcze o tym nie wie)..Kiedyś jak wchodziło OFE trzeba było wpisać ewentualnego spadkobiercę i właśnie figuruje tam tylko jego żona..Po prostu nie zmienił spadkobiercy.My chcieliśmy aby te pieniądze trafiły do dzieci bo przecież one mają masę spadkową a nie żona.Poza tym ona jeszcze jest dłużna dzieciom alimenty..OFE niestety napisało że może pieniądze wypłacić tylko żonie..To nie jest sprawiedliwe..Czy jest jakaś szansa na odzyskanie tej kwoty czy po prostu trzeba się z tym pogodzić..

Witam.Czy ktoś mógłby zajrzeć do tej sprawy?
Minęło dużo czasu a jednak nadal nikt nie może mi pomóc.
Oboje dzieci są już pełnoletnie,a mnie ta sprawa nie daje spokoju,bo środki na OFE i ZUS leżą,a im bardzo by się przydały.
Są nowe okoliczności w tej sprawie.Żona zmarłego brata jest dłużna dzieciom alimenty,które jej zasądzono w 2013r. i z tego co mi wiadomo nie spłaciła im ani jednej raty,a jest tego sporo,bo miała zasądzone 400 pln na dwoje dzieci.Więc trochę się nazbierało.Co zrobić żeby pieniądze z OFE można było wykorzystać tak,żeby spłacić nimi przynajmniej część alimentów.Czy wogóle jest taka możliwość?

Mało danych.
Do kiedy były te alimenty? One się przedawniają po 6+ latach (każda rata osobno)
Czy były podejmowane jakieś działania w kierunku egzekucji zadłużenia?
Jeśli jest jeszcze jakakolwiek szansa na cokolwiek to po Nowym Roku jeden rok odpadnie.
Wskazane więc byłoby błyskawiczne działanie

Chłopak ma teraz 25 lat,ale ciągle się uczy,a dziewczyna ma już 28.
Do kiedy były alimenty?Nie wiem,ale wiem od kiedy..Od 2013r.Brat nigdy nie rościł od byłej żony alimentów,po prostu nie chciał mieć z nią żadnych kontaktów i święty spokój..Wiem też że brat spłacił żonę(mieszkanie i ogólnie majątek)
Nurtuje mnie tylko ta wypłata z OFE.Czy jest jakaś możliwość wypłaty tych środków dzieciom,czy trzeba czekać aż ona po prostu umrze..

Jeśli była żona była wskazana jako uprawniona do OFE i ZUS to raczej nic się nie da z tym zrobić bezpośrednio.
Można próbować pośrednio tzn przez egzekucję alimentów.
Nie jest ważne od kiedy zasądzono.
Ważne czy były jakieś alimenty należne w 2019r i kolejnych latach bo tych można jeszcze skutecznie dochodzić.

Powrót