OFE - umowa i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku Mladmax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mladmax

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Bardzo proszę o pomoc.

Na początku kilka słów o sytuacji która spowodowała podpisanie umowy z OFE AXA, a potem moje pytanie.

Będąc na rozmowie kwalifikacyjnej do pewnej pracy, rozmówca (tj. prezes firmy) podsunął mi do podpisania formularz OFE AXA. (Praca miała polegać m. in. na pośrednictwie w podpisywaniu umów z tym funduszem, ale to tylko fragment obowiązków). Podpisałem ten formularz praktycznie przez własną głupotę i również z tego względu, że liczyłem na zatrudnienie. Rozmówca zresztą zrobił to tak szybko i sprawnie, że ja nawet nie pomyślałem, by zaprotestować.

Ważne szczegóły:
- wcześniej nie byłem w żadnym funduszu
- to miała być moja pierwsza praca
- nie mam numeru NIP

Z pracy jednak zrezygnowałem, gdyż później dowiedziałem się o firmie bardzo nieprzyjemnych szczegółów, które na rozmowie zostały zatajone i umowy nie podpisałem.

Została mi jednak umowa z OFE AXA. I w związku z tym pytanie: jak pisałem wcześniej, jeszcze nie pracuję, nie mam NIP itd. Co następuje po podpisaniu tej umowy? Czy aktywuje się ona dopiero wtedy, gdy będę zarejestrowany w ZUS-ie i płacił składki? Czy składki odprowadza ZUS, czy ja do tego muszę dopłacać? Czy na dzień dzisiejszy (będąc bez pracy) coś z tej umowy wynika?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Na razie nie wynika nic - jak zaczniesz pracować, to część składki emerytalnej ZUS będzie przekazywał na konto właśnie OFE AXA.
OFE można zmienić, ale to coś kosztuje - normalnie ta opłata jest potrącana z kapitału uzbieranego w funduszu, z którego się występuje,natomiast nie wiem co w takim wypadku gdy nie masz tam nic i chciałbyś odejść.

Po dwóch latach od podpisania umowy z OFE AXA możesz bez żadnych opłat
przepisać się do dowolnego innego OFE.

Nie jest Pan osobą zobowiązaną do zawarcia takiej umowy. Można by powołać się na wadę oświadczenia woli, że przystępując był Pan w błędzie, że ma taki obowiązek. Po za tym skoro nie ma Pan obowiązku być w OFE, to powinno się dać rozwiązać tą umowę.

Powrót