Oferta handlowa

• Autor wątku Autor wątku musi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

musi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam.
Wpadlem na pewien pomysl i chce go skierowac w formie oferty handlowej do firm aby tym firma go sprzedac. I zastanawiam sie czy jezeli im taka oferte wysle a musze w niej opisac dosc dokladnie swoj pomysl to czy ta firma moze mi np podziekowac a pozniej jednak wykorzystac moj pomysl? Czy jestem w stanie jakos sie przed taka ewentualnoscia zabezpieczyc? Z gory dziekuje za informacje.

Pozdrawiam

Łukasz

Witam

Otóż pomysł zgodnie z art.1 ust.2(1) jest nie możliwy na gruncie ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Jednak w mojej ocenie ochrona pomysłu jest prawnie możliwa, odsyłam do lektury art. 72 (1) Kodeksu cywilnego, który mówi :
„Art. 721. § 1. Jeżeli w toku negocjacji strona udostępniła informacje z zastrzeżeniem poufności, druga strona jest obowiązana do nieujawniania i nieprzekazywania ich innym osobom oraz do niewykorzystywania tych informacji dla własnych celów, chyba że strony uzgodniły inaczej.
§ 2. W razie niewykonania lub nienależytego wykonania obowiązków, o których mowa w § 1, uprawniony może żądać od drugiej strony naprawienia szkody albo wydania uzyskanych przez nią korzyści.”

Tylko należy pamiętać, aby zawrzeć stosowną umowę przed rozpoczęciem rozmów.

Witam.
Bardzo dziekuje za informacje. Wlasnie czegos takiego potrzebowalem. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam

Łukasz

Powrót