Oferta handlowa

• Autor wątku Autor wątku barbarka103
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barbarka103

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Spotkałam sie z takim oto problemem. Dostałam od firmy ofertę (mailową) na usługę wydruku naklejek na folii zgodnie z moim zapytaniem ofertowym. Oferta była bardzo korzystna dlatego nawet konsultowałam się z firmą w sprawie jakości materiału i poprosiłam o wydruk próbny. Wszystko było ok, dlatego mailowo złożyłam zamówienie "zgodnie z ofertą".

Po wykonaniu usługi okazało się, że pracownik pomylił się przy składaniu oferty i zamiast wydruku na folii samoprzylepnej podał mi koszt wydruku cyfrowego. Kwota jaką mam po wykonaniu usługi uiścić jest 5krotnie wyższa. Zamiast 200 zł chcą 1200 zł.

Czy firma ma prawo żądać ode mnie takiej kwoty jeśli oferta stanowiła inaczej?

Dodam, że w stopce mają poniższa adnotację: Niniejsza wycena jest wyłącznie informacją handlową i nie stanowi oferty w myśl art. 66, § 1. Kodeksu Cywilnego. firma nie odpowiada za ewentualne błędy lub nieaktualność zlecenia

Złożyłeś zamówienie na wydruk naklejek na folii w cenie 200zł i pytasz czy mają prawo ją podnieść ?

Oczywiście, że nie mogą. Mogą odmówić realizacji zamówienia ponieważ niemal każdy na swoich stronach zawiera informację, iż jest to zapytanie, a nie umowa kupna-sprzedaży

Jeżeli już wydrukowali to i tak ci to sprzedadzą za 200, żeby cokolwiek odzyskać

barbarka103 napisał:
Czy firma ma prawo żądać ode mnie takiej kwoty jeśli oferta stanowiła inaczej?

Firma ma prawo żądać wyższej ceny. Ale oczywiście nie musisz jej płacić.

Powrót