Oferta pracy z urzędu ponad 20km od domu

• Autor wątku Autor wątku miki007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miki007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Otrzymałem dziś skierowanie do pracodawcy z urzędu pracy i wszystko by było w porządku gdyby nie fakt że praca jest 22km od mojego miejsca zamieszkania.
Czy wogole urząd pracy może kierować tak daleko do pracy?
Da się wogole jakoś z tego wymiksować? W tamtym roku skończyłem szkołę i nie mam samochodu a godziny pksów nie pasują :(

Witam ponownie
Z tego co wyczytałem według przepisów:
Zgodnie z przepisami, gdy łączny czas dojazdu do miejsca pracy i z miejsca pracy przekracza 3 godziny dziennie, a bezrobotny musiałby dojeżdżać komunikacją publiczną (autobusem lub tramwajem), wtedy także może odmówić przyjęcia oferty

Z moich wyliczeń wynika że abym mógł dojechać tam transportem publicznym to musiałby to zrobić z trzeba przesiadkami i czas wyniósłby ponad 2h w jedną stronę.
Teraz pytanie czym według prawa jest liczony ten dojazd.Tyko samochodem czy transportem publicznym także.
Jak to udokumentować? Poprostu pokazać im rozpiskę całego dojazdu według planu odjazdów autobusów i mks-ów?
Gdzie złożyć skargę na taką ofertę??

Nie składa się skargi, tylko omawia sprawę ze swoim doradcą zawodowym. Jeśli faktycznie czas dojazdu będzie zbyt długi urząd pracy może Ci "podarować". Nie wymaga się również udowadniania faktycznego czasu dojazdu, ewentualnie ustne wyjaśnienie.

gośćforum123 napisał:
Nie składa się skargi, tylko omawia sprawę ze swoim doradcą zawodowym. Jeśli faktycznie czas dojazdu będzie zbyt długi urząd pracy może Ci "podarować". Nie wymaga się również udowadniania faktycznego czasu dojazdu, ewentualnie ustne wyjaśnienie.

Mój doradca zawodowy jest głuchy jak pień. Można do niego gadać co się chce a on i tak zrobi swoje.

Chcesz powiedzieć, że dojazd 22 km zajmie Ci 2h? Takich bajek nikt nie kupi, rejestrując się jako bezrobotny, przyjmujesz na siebie pewne zobowiązania i warunki. Nie spełniasz ich to stracisz status bezrobotnego.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Morgan41 napisał:
Chcesz powiedzieć, że dojazd 22 km zajmie Ci 2h? Takich bajek nikt nie kupi, rejestrując się jako bezrobotny, przyjmujesz na siebie pewne zobowiązania i warunki. Nie spełniasz ich to stracisz status bezrobotnego.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Dokładnie tak!
Z dwiema przesiadkami oraz czekaniem na godziny odjazdu i dojazd nawet pond 2h !!!

Hmmm... Rower? Dopiero skończyłeś szkołe, tak więc młody jesteś. Zakładam, że nie jesteś niepełnosprawny. 22km to godzinka rowerem. Sam tak dojeżdżam do pracy, bo samochodem w korkach trwałoby to czasami nawet ponad godzine.

Ostatnia edycja:
Powrót