Oferty pracy - prawa autorskie?

• Autor wątku Autor wątku Braga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Braga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

jestem wlascicielem strony internetowej. Strona jest branzowa, mam tez dzial ofert pracy dla ludzi z branzy. Uzytkownicy wyszukuja w sieci oferty pracy i dodaja je do specjalnej aplikacji dostepnej dla wszystkich. Strona jest calkowicie bezplatna.
Czy kopiowanie ofert pracy jest naruszeniem praw autorskich skoro sa ogolnie dostepne? Czyz nie o to chodzi aby jak najwieksza liczba osob dowiedziala sie o ofercie? Na co powinienem zwrocic uwage przy kopiowaniu? Co mi moze grozic?

To zwykła baza danych ofert, ktoś kto to zbiera w czasie od wszystkich, którzy te oferty przyślą, niezależnie czy elektronicznie, czy pocztą tradycyjną poniósł jakiś nakład pracy i na pewno ma zgodę tego kogoś na to by ta oferta się znalazła u tego kogoś w serwisie. Jeśli zaś ktoś po prostu zbiera inne oferty pracy z innych serwisów i wkleja do siebie na WWW, moim zdaniem najzwyczajniej w świecie kradnie zawartość czyjejś strony:)

Hmm, a jak zbieram oferty z roznych stron (konkretnych pracodawcow) i udostepniam na jednej wszystkie to czyz nie wyswiadczam im przyslugi? Zwlaszcza, ze wszystkie strony sa bezplatne i ich celem jest przyciagniecie pracownika.

Powrót