Ofiara oszustwa internetowego...

• Autor wątku Autor wątku siekier
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siekier

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Padłem ofiara oszustwa internetowego. Sytuacja wygladala nastepujaco. Na A L L E G R O wylicytowalem przedmiot najdrozej, jednak cena minimalna nie zostala osiagnieta. Dostalem maila z oferta kupna za okreslona kwote. Cena mi odpowiadala wiec sie zgodzilem i poprosilem o namiary konta. Dostalem mail z numerem i danymi sprzedajacego. Wplacilem ta kwote [100zl]. Po tygodniu zaniepokojony poprosilem o podanie daty wyslania paczki. Dostalem odpowiedz jednak paczka nadal nie przychodzila. Wyslalem maila z prosba o wyslanie skanu dowodu wysylki jednak kontakt sie urwal. Paczki nie dostalem do dzis. Minely juz 2 tygodnie.

Co mam w takiej sytuacji zrobic ? Czy mam jakies realne szanse na odzyskanie pieniedzy ? PROSZE o pomoc.
Proszę nie dublować tematów - Yossarian

Napisalem do allegro, ale oni powiedzieli, ze nie moga nic zrobic w tej sprawie pozniewaz na ich seerwerze nie doszlo do transakcji. Odbyla sie tylko na podstawie emaili. Powiedzieli zeby postraszyc sprzedajacego policja i tyle. Czy emaile moga byc dowodem w tej sprawie ?

Tak e-maile to kluczowy dowód w sprawie i w żadnym wypadku ich nie kasuj . Powinieneś pójść na Policję wraz z wydrukowanymi tymi e-mailami wraz z tzw. nagłówkami (jeśli nie wiesz co to znaczy to wpisz w google e-mail z nagłówkiem i powinieneś otrzymać odpowiedz) , dalej pokierują tobą Policjanci . Myślę , że po numerze konta nie powinno być problemu z namierzeniem domniemanego oszusta.

Pocieszyles mnie troche :tuptup: jutro ide na policje z tymi emailami. Co grozi oszustowi za to cwaniactwo :x

Zależy jak potraktuje całą sprawę Sąd :

Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy.

Jeśli potraktuje sprawę jako mniejszej wagi to:
§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Do wydruków emaili dołącz jeszcze potwiedzenie przelewu na konto oszusta.
pozdrawiam!

ale nie bylo zawartej umowy kupna-sprzedazy bo sprzedaz odbyła sie poza aukcją wiec marne szanse

Jak to nie było umowy kupna sprzedaży?

witam.

mam pytanie jak skonczyla sie cala ta Pana sprawa, bo mnie spotkalo cos podobnego i nie wiem co robic??czy odzyskal Pano pieniadze wzglednie kupiony towar??

Powrót