Ofiara pożaru

• Autor wątku Autor wątku Wojtasos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wojtasos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Chciałbym się poradzić w takiej sprawie:

Dwóch polskich imigrantów w wieku dwudziestu kilku lat zginęło w piątek nad ranem w pożarze trzypiętrowego domu .Czterech innych zdołało się uratować

Dochodzenie w sprawie okoliczności pożaru prowadzi straż pożarna i osobno - policja. Na obecnym etapie nie wiadomo, co było powodem pożaru, ale - według RTE - hipoteza celowego podpalenia na obecnym etapie nie jest brana pod uwagę.

Dom, w którym wybuchł pożar, był przeznaczony do modernizacji i miał być podzielony na kilka samodzielnych mieszkań. (gazeta.pl)

Sprawa miała miejsce w 2007 roku ,został przyznany adwokat z urzędu(za darmo po przedstawieniu zaświadczenia o niskich zarobkach).

Jak później ustalono ,przyczyną pożaru była awaria instalacji elektrycznej.

Reprezentuję najbliższą rodzinę jednej z ofiar śmiertelnych(jestem bratem) .
Niepokoi mnie fakt ze sprawa ciągnie się już prawie 6 lat ,i dalej nie jest skończona.
Dnia 23 kwietnia 2010, Państwowy Fundusz Prawny Irlandii Północnej(„Legal Serwices Comission”) zezwolił zaczynać proces sądowy.

Do kancelarii zostały przesłane wszystkie dokumenty które były potrzebne do postępowania.

Mój Brat(a prawdopodobnie również druga ofiara) pracował w małej firmie remontowej ,całkowicie „na czarno” ,gotówka do ręki i żadnego dokumentu .W razie gdyby była tak potrzeba pozostali lokatorzy mogliby zeznać przed sądem że pracował bez umowy(ja również z jeszcze jednym kolegą z polski pracowałem u tego pracodawcy około 2 miesiące w okresie wakacji 2006r).

Od 2010 roku nie poczyniono praktycznie żadnych postępów w związku z tą sprawą ,mimo że wszystkie potrzebne dokumenty zostały przesłane.

Co powinienem zrobić żeby doprowadzić tą sprawę do końca?

Powrót