Oficjalny pseudonim artystyczny

• Autor wątku Autor wątku myart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

myart

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie,

chciałbym się dowiedzieć czy istnieje jakaś prawna możliwość powiązania osoby "Jana Kowalskiego" z pseudonimem artystycznym "Jano".

Po co?
Nie wnikając zbytnio szczegóły - jako twórca (kino, teatr) podpisuję się pod moimi dziełami pseudonimem. Zgłaszam te swoje dzieła na np. festiwale i miałem sytuację, gdy z powodu niemożności potwierdzenia pseudonimu nie mogłem odebrać przesyłki.

Nagroda festiwalowa została wysłana na adres:
Jano
ul. Ulica 1/1
00-000 Miasto

Zamiast na:
Jan Kowalski
ul. Ulica 1/1
00-000 Miasto

W informacjach przesyłanych organizatorom (karty zgłoszeniowe na przykład) podaję również prawdziwe imię i nazwisko właśnie dla takich przypadków. Tym razem wystarczyło skontaktować się z organizatorem i nagroda została wysłana ponownie na "imię i nazwisko", ale wolałbym uniknąć takich przypadków w przyszłości.

Co zrobić?

"Jano" to pseudonim, którego używam w celach artystycznych, podpisuję się nim pod większością moich dzieł, używa go również rodzina, znajomi.. Wiem, że powyższe czynniki mogłyby uprawniać mnie do zmiany imienia/nazwiska, jednak imię i nazwisko chciałbym zachować.

Czy mam jakąś możliwość prawnego powiązania pseudonimu "Jano" z moją osobą?
Jakiś dodatek typu "Jan Kowalski Jano" w dokumencie, a nawet wystarczyłoby pismo z jakiejś instytucji, które potwierdziłoby, że Jan Kowalski używa pseudonimu Jano. I kiedy przyjdzie paczka na Jano, nawet przy upartym doręczycielu będę mógł nią odebrać.

Będę wdzięczny za pomoc :)

a może pójść na pocztę i tam napisać prośbę o pozostawianie na poczcie do odbioru wszelką korespondencję kierowaną do Jano?
Napisać w prośbie to, co tutaj piszesz, że chcesz, by dla poczty Jano = Jan Kowalski, podpisujesz prośbę/zlecenie - jak to nazwą i powinna być sprawa załatwiona, nawet podczas Twojego urlopu...

1. Co jeśli listonosz (Poczty Polskiej) przyniesie przesyłkę poleconą i zechce potwierdzić tożsamość przy odbiorze? Wtedy nie mam nic co mógłbym pokazać.

2. Nagroda o której pisałem została wysłana firmą spedycyjną, która również ma prawo potwierdzić tożsamość przy przesyłkach poleconych. Musiałbym zatem poinformować wszystkie firmy spedycyjne, że Jano to ja.

3. Myśląc wreszcie bardziej uniwersalnie. Sytuacje, gdy ktoś chciałby załatwić oficjalną sprawę z "Jano" mogą być przeróżne. Papier mający moc prawną rozwiązałby je wszystkie.

Może jest jakaś instytucja, do której mógłbym się zwrócić z takim zapytaniem?

No to masz problem, bo nazywasz się Jan Kowalski a nie Jano. Nie znam prawnej możliwości powiązania tych dwóch nazw. Prawdziwe dane osobowe trzeba raczej podać organizatorowi konkursu.

Gdzie, do jakiego organu, byście się zwrócili z zapytaniem gdybyście mieli taki problem?
Jeśli nie go rozwiążą to może chociaż skierują dalej?

Powrót