Oficjalny serwis komórkowy zagubił mój telefon

• Autor wątku Autor wątku robiksr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robiksr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witajcie,

Oddałem telefon do serwisu. Nawalił czytnik kart, wifi oraz miałem luźne gniazdo USB. Serwis uwinął się szybko i odesłał telefon po 2 dniach roboczych.
Problem w tym, że do kogoś z Warszawy. W efekcie telefon jest już tydzień u nieznanej mi osoby, która potencjalnie używa go i/lub odzyskuje z niego moje dane prywatne, a być może i jakąś część firmowych.

Zadeklarowałem, że w tym wypadku nie przyjmuję tego telefonu z powrotem. Czego mogę żądać w tej sytuacji i czy warto iść na ścieżkę sądową? Nowy telefon mógłby mnie usatysfakcjonować plus jakieś zadośćuczynienie.

Żądać możesz czego ci się żywnie podoba, prawo tego nie zabrania...

Chodzi mi o praktykę.
Ok, w takim razie czym prawnie mogę zagrozić takiemu serwisowi? Będzie to moja waluta przetargowa lub treść pozwu.

Dane prywatne i/lub firmowe trzeba było zabezpieczyć w kopii zapasowej i usunąć je z pamięci telefonu. Równie dobrze mógłby je odzyskać serwis.

Możesz wezwać serwis do wydania powierzonej im rzeczy.

Przekazanie telefonu z danymi (skasowanymi, ale możliwymi technicznie do odzyskania) serwisowi to moja odpowiedzialność. Natomiast wydaje mi się, że był paragraf na działanie typu serwis ze swojej winy udostępnił te dane przypadkowej osobie.

robiksr napisał:
Natomiast wydaje mi się, że był paragraf na działanie typu serwis ze swojej winy udostępnił te dane przypadkowej osobie.

Zacznij najpierw rozważania swoich roszczeń od art. 6 KC.

Powrót