Ograniczenia w licencji?

• Autor wątku Autor wątku mitado
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mitado

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Proszę o pomoc w następującej sprawie: kupiłem amerykański program w Polsce i z licencji programu wyczytałem, że nie mogę dekompilować ani odtwarzać wstecznie programu. Z tego co się orientuję, to odtwarzanie wsteczne jest w prawie polskim dopuszczalne. No i w związku z tym mam pytanie - jakiemu prawu podlega korzystanie z licencji, kiedy pochodzi od zagranicznego producenta a program jest kupiony w Polsce? Czy nie mają tu zastosowania polskie przepisy?

Nie będe udawał, że wiem co to jest odtworzanie wsteczne w programie o którym Pan mówi... Więc nie wiem czy jest dopuszczane. Proszę zobaczyć z art. 74 i 75 w ustawie o prawie autorskiem i prawach pokrewnych z 1994 roku, licencja nie może być sprzeczna z tymi zapisami zawartymi w ustawie.

Dziękuję za odpowiedź.
W polskim prawie odtwarzanie wsteczne jest dopuszczalne właśnie na podstawie art. 74 i 75 ustawy o prawie autorskim. Moje pytnie jednak dotyczyło tego, czy te przepisy będą też dotyczyć licencji amerykańskich programów, które są wykonywane w Polsce.

Licencja nie może niezgodne z ustawą, jeśli program ma być używany na terytorium Polski. Nieraz jest możliwość, ze ustawa daje możliwość regulacji tej kwestii najpierw w umowie (w tym wypadku w licencji), a jeśli nei jest to w niej uregulowane to dopiero bierze się normę ustawową. ALe art. 75 ust 2 i 3 mają są normami ius cogens, o czym mówi art. 76

Powrót