Ograniczona władza , kindergeld a 500+ i rodzinne

• Autor wątku Autor wątku klementyna1420
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

klementyna1420

Użytkownik
Odpowiedzi
58
Witam.

Wiem ze takich tematow jest wiele ale nie znalazlam nic co bylo by dokladnie tak jak w mojej sytuacji, dlatego licze na pomoc...

Jestem 2msc po rozwodzie, dziecko mieszka ze mna w Polsce. Ojciec ma ograniczona wladze do wspoldecydowania w istotnych sprawach.

Pol roku temu zlozylam papiery o 500+ i rodzinne - dokumenty poszly do ROPSu bo ojciec mial DG i pracowal w Niemczech.
Wnioski nie sa rozpatrzone.

Kilka dni temu ex poinformowal mnie ze po rozwodzie zamknal DG i jest zatrudniony w Niemczech i chce starac sie o kindergeld.
Ex placi alimenty w wysokosci 800zl
Ktos rzekomo mu doradzil zeby sobie zlozyl papiery o kindergeld bo niby to nie koliduje z 500+ co wiem ze jest bzdura...

Co teraz?

Czy jako rodzic z ograniczona wladza moze starac sie o ten zasilek?

Ja pracuje w Polsce na umowe zlecenie i wiem ze swiadczenia w Polsce jednak w pierwszej kolejnosci beda przyznane mi ale czy on moze starac sie o roznice w swiadczeniach? A jesli tak to czy te pieniadze sa jego czy dziecka...?

A moze ja jako matka moge sie postarac o ta roznice w swiadczeniach...?

Boje sie ze on pobierze tam kindergeld i przekaze to dziecku zamiast alimentow a potem jak sie okaze ze trzeba zwracac kindergerd bo ja dostane swiadczenia w Polsce to powie ze te pieniadze przekazywal mi... :/

Prosze o rade...

Ostatnia edycja:
On NIE MOŻE starać się o ten zasiłek, bo dzieci są z Tobą w Pl i wnioskodawcą mozesz być tylko i wyłącznie Ty!Złóż w ROPS wniosek o te swiadczenia informujac, ze on pracuje w De.Ale zanim to zrobisz, musisz mieć polskie decyzje od rodzinnego i 500+ czy się nalezy, czy nie. Inaczej dostaniesz decyzję odmowną z De. Sytuacja może być trudna, bo jesteście po rozwodzie i nie prowadzicie wspólnego gospodarstwa domowego, więc krajem właściwym do wypłaty rodzinnego jest PL. Poza tym bedziesz do wniosku potrzebowac zaswiadczenie od jego pracodawcy. Czy i od kiedy jest zatrudniony oraz że nie jest w okresie wypowiedzenia. Czy jesteś pewna, że on Ci je dostarczy?
Nawet jeśli on złozy w De wniosek, to oni wysyłają do Polskido Rops zapytanie w tej sprawie, czy pieniądze są tez w PL pobierane, więc on nic nie wskura, jeśli Ty będziesz miała decyzję z polskich instytucji o rodzinnym i 500+.

Tak wlasnie myslalam... Az mi ulzylo...

Boje sie po prostu ze on zlozy tam papiery o kindergeld i mu przynaja od reki a potem beda problemy z oddawaniem pieniedzy itp bo ja dzwoniac do ROPS dowiedzialam sie ze rozpatruja jeszcze wnioski z 2016r. A ja skladalam w 2017 wiec rok jeszcze napewno nie dostane decyji. Tylko jak to teraz ugryść? Bo bez decyzji z ROPS nie mozna sie starac o dodatek dyferencyjny...

Jak zalatwic ten dodatej dyferencyjny? Ja kompletnie nie znam niemieckiego wiec bedzie bardzo bardzo ciezko... Czy taki wniosek o kindergeld mozna zlozyc przez ROPS czy tylko listownie do instytucji Niemieckiej?

Moze lepiej sie za to nie zabierac i odpuscic? Bo chyba wiecej wydam na tlumacza do dokumentow...

On moze i by mi dal takie zaswiadczenie hmm ale nie mam 100% pewnosci...
Prosilam go o adres pracodawcy zeby wyslac do ROPSu bo to jednak wazna zmiana ale narazie bez odzewu...

Ty musisz po polsku przez ROPS! Wniosek dostaniesz w j.polskim do wypełnienia.Później będziesz otrzymywać już bezpośrednio w j.niemieckim korespondencję celem uzupełnienia dokumentów itp.
Ciężko mi powiedzieć jak zostanie Twoja decyzja rozpatrzona, gdyż jesteście po rozwodzie, czyli nie prowadzicie wspólnego gospodarstwa domowego, a to jest jeden z warunków otrzymania tego dodatku/KG.
Dobrze by było, żeby wypowiedziały się tu osoby w podobnej sytuacji do Twojej. Przeszukaj tu wątki o KG dokładnie, na pewno coś znajdziesz, a być może nawiążesz kontakt z kimś, kto Cię pokieruje.

Dziekuje :)

Szczerze to az tak mi na tym nie zalezy , daje sobie rade i te niemieckie KG nie jest mi potrzebne wiec raczej tego nie bede ruszala. Obawiam sie tylko ze on sie o to postara co wg mnie nie powinno miec miejsca bo ma oraniczona wladze...
Dziekuje :)

Nikt mu nic nie przyzna, bo dzieci sa z Toba.
Wprawdzie on może zataić fakt, ze jesteście po rozwodzie, ale daleko z tym nie zajdzie, bo FK i tak wystąpi do ROPS celem potwierdzenia sytuacji rodzinnej, a Ty dostaniesz od ROPS list i formularze do wypełnienia i wtedy sie sprawa rypnie. Bądź więc spokojna.

Powrót