Ogromna suma z ubezpieczalni po wyjeździe z Niemiec

• Autor wątku Autor wątku jakub357
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jakub357

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Pracowałem w Niemczech, zameldowałem się, zarejestrowałem w kasie chorych Barmer. Potem przeszedłem na chorobowe, rozwiązałem umowę pracy. Opuściłem Niemcy około 3 lata temu. Okazało się, że cały ten czas naliczali mi ogromne składki, jakbym cały czas tam był. Gdzie ja pracowałem już i byłem tutaj w Polsce, zameldowany i podejmując stosunek pracy. Naturalnie nie odbierałem korespondencji. Czy coś da się z tym zrobić? Czy jest możliwość umorzenia tych opłat?

Dawałem zgłoszenia mailowo, że już nie mieszkam w Niemczech i jestem gdzie indziej. Wysyłałem im nawet rok temu umowy z Holandii, gdzie przebywałem, żeby zatrzymali naliczanie opłat. W czasie gdy były mi naliczane składki, podejmowałem się pracy tu w Polsce, gdzie mam umowę o pracę od listopada zeszłego roku. Czy nie da się tego jakoś uwzględnić, żeby cofnąć chociaż część tych składek, dla których mam potwierdzenie że w Niemczech mnie nie było? Pytając wprost - czy jest sens wszcząć postępowanie prawne, że jest jakaś szansa aby cofnąć chociaż część tej kwoty?

Witam.
Skontaktuj się z niemiecką ubezpieczalnią telefonicznie jeżeli nie możesz osobiście przedstaw całą sprawę i spytaj jak to zakończyć aby obie strony nie poniosły zbyt dużych kosztów. Zobaczysz co zaproponują , ponieważ tak naprawdę nie ma na co czekać samo to się nie rozstrzygnie ponadto zobaczą że masz dobre intencje i nie unikasz poniesienia konsekwencji. Dobra wola to już sukces.
Pozdrawiam

Witam.
Skontaktuj się z niemiecką ubezpieczalnią telefonicznie jeżeli nie możesz osobiście przedstaw całą sprawę i spytaj jak to zakończyć aby obie strony nie poniosły zbyt dużych kosztów. Zobaczysz co zaproponują , ponieważ tak naprawdę nie ma na co czekać samo to się nie rozstrzygnie ponadto zobaczą że masz dobre intencje i nie unikasz poniesienia konsekwencji. Dobra wola to już sukces.Przed opuszczeniem niemiec trzeba się wyrejestrować z ubezpieczalni jeżeli tego nie zrobiłeś składki są cały czas naliczane. Wydaje mi się że prawnik nie wiele tu pomoże a swoje jeszcze zainkasuje. Ja skontaktowałbym się z ubezpieczaalnią,ale zrobisz jak uważasz. Życzę powodzenia.
Pozdrawiam

Powrót