Ogromne długi w "chwilówkach" - pomocy

• Autor wątku Autor wątku mateo3340
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mateo3340

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Witam,

choruję na schizofrenię paranoidalną. Jednym w efektów mojej choroby jest zaciąganie pożyczek w chwilówkach...

Obecnie mam 20 000 zł długu - jak nietrudno się domyśleć na spłatę mam 1 miesiąc.

Od miesiąca pracuję - zarabiam najniższą krajową i bardzo chciałbym "stanąć na nogi".

Czy istnieje jakikolwiek sposób, aby mi pomóc?? Jestem załamany, mam myśli samobójcze bo nie widzę rozwiązania tej sytuacji.

Moja rodzina ma ze mną ciężko ze względu na moją chorobę, a już nieraz musiała spłacać za mnie długi.... Jednak taką kwotą z całą pewnością nie dysponują.

Od siebie dodam, że za namową mojej psychiatry zapisałem się do terapii uzależnień i bardzo chciałbym skończyć z tym nałogiem, jednak każda sekunda mojego życia polega na strachu przed upływającym terminem spłaty...

Bardzo się tego wstydzę, ale przegrałem w grach hazardowych....

Tego głównie dotyczyć będzie moja terapia

Ktoś/coś Ci mówi, że musisz zdobyć kasę bo dziś wygrasz? Myślę, że Twoja choroba nie ma nic do rzeczy ( na siłę szukasz usprawiedliwień ) i słusznie zostałeś skierowany na terapię uzależnień.

Skoro pracujesz na najniższej to i komornikowi ciężko będzie się dobrać do Twojej wypłaty , więc pozostaje kwestia dobrowolnych wpłat. Jeśli chcesz stanąć na nogi to przy takich długach poczekałbym na wyroki sądów i rozpoczął spłatę.

Dziś rozmawiałem z psychiatrą.

Doradziła mi, abym Wystąpił do Prokuratury o umorzenie tych zobowiązań z tytułu choroby. To jednak wiążę się z częściowym ubezwłasnowolnieniem.

Jakie dokumenty będą mi potrzebne, aby zgłosić taki wniosek?

Nakłamałeś w wnioskach pożyczkowych i toczą się postępowania? Prokurator to może umorzyć dochodzenie, a nie Twoje zobowiązanie wobec firm. To już jest decyzja dla sądu.

Masz majątek, z którego można przeprowadzic egzekucję?

Powrót