L
Lenart89
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Mam taki problem. Po rozwodzie rodziców mój ojciec sprzedał mieszkanie dla swoich rodziców, żeby spłacić mamę. Od tego momentu, w tym mieszkaniu są zameldowane trzy osoby. Ja, moja piętnastoletnia siostra, która jest pod opieka mamy i mój ojciec. Dowiedziałem się ostatnio, że mój ojciec złożył w Urzędzie Miasta i Gminy podanie o wymeldowanie mnie i siostry ze stałego adresu. Sprawa na tyle się komplikuje, że ja mieszkam u babci od ok. 15 lat, a w domu bywałem tylko na weekendy, święta itp. siostra natomiast mieszka z mamą. Dodam, że prawnie jestem pod opieką ojca, mimo, iż mam już skończone 18 lat, a mieszkanie w którym jestem zameldowany jest wynajmowane.
Dlatego mam kilka pytań, bo nie mam pojęcia co zrobić z ta sprawą, a wiem, że bez stałego zameldowania nie dostanę się na żadne studia, ani nie będę w stanie podjąć pracy. Więc pytam:
1. Czy jest jakaś możliwość, żeby uniknąć wymeldowania? Bo mieszkanie jest wynajmowane, więc jest oczywiste, że ojciec też tam nie mieszka.
2. Jeżeli istnieje jakaś linia obrony ze strony mojej i siostry to jaka?
3. Czy są jakieś kary, za brak zameldowania?
Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi i porady.
Dlatego mam kilka pytań, bo nie mam pojęcia co zrobić z ta sprawą, a wiem, że bez stałego zameldowania nie dostanę się na żadne studia, ani nie będę w stanie podjąć pracy. Więc pytam:
1. Czy jest jakaś możliwość, żeby uniknąć wymeldowania? Bo mieszkanie jest wynajmowane, więc jest oczywiste, że ojciec też tam nie mieszka.
2. Jeżeli istnieje jakaś linia obrony ze strony mojej i siostry to jaka?
3. Czy są jakieś kary, za brak zameldowania?
Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi i porady.