Ojciec dostał obywatelstwo za długi pobyt. Czy ja mam możliwość?

• Autor wątku Autor wątku Sobb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sobb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!
Tata dostał obywatelstwo po ok. 30 latach pobytu. Ja jestem tam zameldowany od 2005. W Polsce się uczę. Jestem pełnoletni. Czy mam ułatwioną drogę do obywatelstwa? Podejrzewam że rodzic coś przegapił i przez niego mogę nie mieć obywatelstwa. Albo właśnie mogę, tylko muszę gdzieś się zgłosić.

każdy może otrzymać,wystarczy żyć w DE 8 lat ;)
jeżeli jedno z rodziców jest obywatelem Niemiec, wtedy ten okres skraca się do lat 3 ,ale nie wiem czy to dotyczy także pełnoletnich dzieci(do 16 roku życia na pewno)

Ostatnia edycja:
belunia napisał:
każdy może otrzymać,wystarczy żyć w DE 8 lat ;)
jeżeli jedno z rodziców jest obywatelem Niemiec, wtedy ten okres skraca się do lat 3 ,ale nie wiem czy to dotyczy także pełnoletnich dzieci

Właśnie chciałbym skorzystać z możliwie prostej drogi. Do 8 lat brakuje mi 1 roku.

Mój tata gdy się rodziłem miał tylko polskie obywatelstwo – ciekawe czy to nie ma też wpływu.

po 7 tez jest już możliwe
wszystkiego dowiesz się w urzędzie

Mój tata gdy się rodziłem miał tylko polskie obywatelstwo – ciekawe czy to nie ma też wpływu.
nie ma

ok już znalazłam info
te 3 lata nie dotyczą Ciebie a dzieci poniżej 16 r

Ostatnia edycja:
Wielki dzięki za te wskazówki. Mam w sobie dużo goryczy bo przecież to powinienem się od ojca dowiedzieć. Ale on jest chory i zwyczajnie zazdrości się podzielić tym co ma.

Do jakiego urzędu się zgłosić? Byłem w konsulacie niemieckim i tam w sumie niczego się nie dowiedziałem, bo konsulat rzekomo specjalizuje się w potwierdzaniu obywatelstwa na podstawie pochodzenia. Ale ochroniarz mi sugerował że akurat trafiłem na taką pracownicę i polecił dzwonić.

Byłem w konsulacie niemieckim i tam w sumie niczego się nie dowiedziałem, bo konsulat rzekomo specjalizuje się w potwierdzaniu obywatelstwa na podstawie pochodzenia.
tam nie masz co szukać

wnioski składa się
w mieście niemieckim gdzie jesteś zameldowany i przebywasz ...
nie wiem jak u Ciebie u mnie załatwia się to w Ausländeramt

Powrót