Ojciec dzieciorób

• Autor wątku Autor wątku polkasa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

polkasa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!
Może temat dość kontrowersyjny, ale! Mój ojciec zrobił sobie dwójkę dzieci z inną kobietą(25 lat) niż moja mama. Ja oczywiście mam już 26lat... Ojciec ma 54, no i teraz zastanawiam się co by się stało gdyby ten dzieciorób nagle zmarł(nie życzę mu i nigdy nie życzyłem, ale życie różne pisze scenariusze)? Czy w związku z tym że jestem jego synem(ale mieszkam na swoim, kredytowym i mam żonę) i zarabiam pieniądze(nie małe) to będę miał obowiązek płacić jego alimenty? Jeśli tak to jak mam sobie z tym poradzić aby nie płacić ich? W końcu to nie moje dzieci...

Ostatnia edycja:
Nie ma Pan obowiązku alimentacji swojego przyrodniego rodzeństwa. O alimenty od Pana może wystąpić tylko ojciec jeśli znajdzie się w niedostatku (o ile sam wywiazywal się wcześnie z obowiązku wobec Pana).
Jeśli nie chce mieć Pan nic wspólnego z majatkiem ojca to należy podpisać u notariusza umowę zrzeczenia dziedziczenia po nim. W ten sposób nie będzie Pan dziedziczyc długów (w tym alimentacyjnych jeśli takie beda) i ewentualnych aktywow.

Powrót