ojciec dziecka w areszcie w UK - wyjazd do Polski

• Autor wątku Autor wątku fela12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fela12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mój mąż, który jest rezydentem w UK(obywatel Indii) przebywa obecnie w areszcie za przemoc rodzinną. Chciałabym wyjechać z UK na stałe z dzieckiem do Polski. Dziecko (urodzone w UK) ma polskie obywatelstwo, stałe zameldowanie w Polsce i paszport polski. Tak naprawdę chcę przed nim uciec bo sie go boję. Wiem że nie da mi zgody na wyjazd syna. Czy po powrocie do Polski mogę się starać o ograniczenie jego praw do dziecka. Co zrobić żeby nie być oskarżoną o uprowadzenie dziecka? Nie mam czasu na poczynienie jakichkolwiek kroków prawnych w UK bo on niedługo ma wyjść z aresztu.

Bez poczynienia kroków prawnych w Wielkiej Brytanii to dość skomplikowana sprawa. Najlepiej byłoby jeśli zostałby tam skazany i wtrącony do więzienia.

Tak może się stać bo on wyjdzie prawdopodobnie tylko do czasu kolejnej właściwej już rozprawy podczas której na pewno zostanie skazany ale ja nie chcę czekać w UK aż ta właściwa rozprawa się odbędzie - podejrzewam że jeżeli nawet wyjdzie to dostanie zakaz zbliżania się do mnie ale ja się boję i chcę wyjechać. W jaki sposób może pomóc fakt że on będzie w więzieniu?

To jest podstawa do pozbawienia go praw rodzicielskich. Jeśli dopuścił się też przemocy w rodzinie to tez jest to podstawą prawną do pozbawienia go praw rodzicielskich. Biorąc pod uwagę, że dziecko jest polskim obywatelem zameldowanym w Polsce, to można w Polsce wystąpić o pozbawienie ojca praw rodzicielskich.

Ostatnia edycja:
Powrót