Ojciec m.in. urodzony w Niemczech, dostanę obywatelstwo?

• Autor wątku Autor wątku LucidPapillon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
LucidPapillon

LucidPapillon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Wkrótce chcę wyjechać na stałe do Hamburga. Będę mieć meldunek i aktualne dokumenty polskie. W czasie wojny moi dziadkowie wyjechali do Niemiec, mój ojciec urodził się w Einbeck'u i ukończył tam szkołę podstawową (a potem przeprowadzili się do Warszawy). Ma on na pewno obywatelstwo polskie oraz coś, co określił chyba "swobodnym pobytem w Niemczech". Dziadek nie żyje, ale babcia owszem, na stałe mieszka w Niemczech, wnioskuję, że ma obywatelstwo niemieckie. Czy w takim razie mogę automatycznie otrzymać obywatelstwo niemieckie?

Czy ojciec mieszkając i chodząc do szkoły posiadał polski paszport czy niemiecki.
Jakie obywatelstwo miał dziadek

Moin!
taktak. Opa muß entweder deutscher Staatsbürger zum Zeitpunkt der Geburt des Vaters gewesen sein oder der Vater ist nachgeburtlich eingebürgert (StaatsBÜRGERschaft!) worden. WICHTIG ist, daß der Vater zum Zeitpunkt der Geburt unseres Neu-Hamburgers auch (noch) die deutsche Staatsbürgerschaft besaß! Dies wäre nicht der Fall, wenn er oder Opi entweder die polnische Stbsch. bei Erhalt der deutschen verschwiegen bzw. nicht zurückgegeben/auf sie verzichtet hat ODER vor der jeweiligen Sohnesgeburt durch eigenes Mitwirken und ohne Zustimmung der deutschen Staatsbürgerschaftsstelle die polnische Stbsch. angenommen hat.
Viel Einbecker Bier trinken ist zwar gesund hilft hier aber nicht.
Welcome anner Waterkant!

Powrót