ojciec mojej córki jest niemcem

• Autor wątku Autor wątku onajest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

onajest

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Szukam pomocy.Mam córke z niemcem tkwie w małżeństwie.Niemiec jej nie uznaje i nie daje ani grosza.Nie widział jej ani raz.Wniosłam do sądu przed 6-ym miesiącem życia dziecka o ustalenie ojcostwa.Nikt mnie jednak nie poinformował że pierwsze trzeba zaprzeczyć ojcostwo męża.Więc wniosłam do prokuratury o zaprzeczenie ojcostwa a pani prokurator mi powiedziała czy ja wiem co robie.Zaczeła mnie straszyć że to mi się nie uda i nic nie wskóram.Boje się CO MAM ROBIĆ jeśli che by jej prawdziwy ojciec widniał w akcie urodzenia i poniósł konsekwencje ja poniosłam- ból porodu i tród wychowania???????

Ostatnia edycja:
TAK w polsce a dziecko ma 1 rok

Prosze nie sluchac prokurator tylko wniesc o zaprzeczenie ojcostwa a nastepnie o ustalenie ojcostwa. Jezeli ojcostwo zostanie ustalone wowczas nalezy sie dziecku Kindergeld i oczywiscie alimenty.
Skoro serce tak Pani dyktuje prosze tak zrobic

Mam jeszcze jeden problem.Byłam zameldowana w niemczech i miałam konto w banku.Nie zamknełam konta w banku ani się nie wymeldowałam.Czy mają prawo mnie wymeldować bezemnie???Proszę o pomoc

Jesli faktycznie tam juz nie mieszkasz, to mozliwe jest wymeldowanie z urzedu. A konto bankowe nic do tego nie ma i jesli go nie potrzebujesz, to lepiej sama je zamknij, bo oplaty za konto leca i bank cie moze scigac za dlugi, jesli ich nie bedziesz placic.

Co moge żądać od ojca dziecka w pozwie sądowym choć jest niemcem???????

Witaj, piszesz bardzo chaotycznie. Tkwisz w małżeństwie....jeśli się zdecydujesz...to cała procedura do wydania aktu urodzenia trwa około dwóch lat. Zaprzeczenie i uznanie sądy robią tego samego dnia godzina po godzinie....załóżmy,ze twój Niemiec się stawi...ale może się wystraszyć, więc pewnie przyjedzie. Łącznie z ustaleniem ojcostwa występujesz o koszty wyprawki, alimenty od dnia urodzenia....bo udowadniasz, ze ojciec małej znał Cię i wiedział, ze jesteś w ciąży....z nim. Tu w Polsce idzie kobieta w ciąży do USC z ojcem dziecka...jeśli nie może zawrzeć małżeństwa i przed urzędnikiem zawierają tzw. oświadczenie....ze w/w jest ojcem nienarodzonego jeszcze dziecka..no, ale Ty byłaś w małżeństwie....skomplikowałaś sobie sprawę nic nie robiąc, dziś byłabyś już po zawodach....z ustaloną sytuacją. ....i oczywiście nazwisko dla dziecka.
Natychmiast wystąp o rozwód.....jak chodzić do sadu to ze wszystkim jednocześnie. A może twój Niemiec się zdenerwował , ze nic nie robisz w sprawie....i się "obraził". Kindergeld tylko w połowie wysokości bo mieszkasz z dzieckiem w Polsce. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Dziś zostało zaprzeczone ojcostwo męża.Tak mieszkam z mężem ale nie układa się nam najlepiej,mam z nim 2 dzieci.Mąż powiedział że nie będzie utrzymywał nie swoje dziecko.Chodzi o to że nie wiem o co moge pisać w pozwie do sądu aby uzyskać cokolwiek dla dziecka od ojca niemca.A co z obywatelstwem jeśli urodziła się w polsce????

Wiedział że jestem w ciąży leżałam w szpitalu ,podejrzewali ciąże pozamaciczną,był nawet ze mną u lekarza w niemczech.A teraz się wogóle nie interesuje dzieckiem.Czy ja mam wziąść adwokata???

A konto mieliśmy wspólne w niemczech czy ja tam musze jechać aby je zamknąć????

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witaj, odnosnie pozwu:
wszystko co chcesz uzyskać:
Najważniejsze, to wartość przedmiotu sporu: podaj wartosc alimentów( 12 miesiecy razy wartość) czyli np. 500 złotych razy 12 miesięcy czyli 6000 złotych

1.zmiana aktu urodzenia: nazwisko
2. Alimenty od dnia narodzin
3. Koszty wyprawki
4. Pozbawienie władzy rodzicielskiej
5. Zwolnienie z kosztów procesu
6. Przeprowadzenie przewodu sądowego pod nieobecność pozwanego.
To tak w skrócie co powinno się znalezc w pozwie
Co do adwokata: mozesz spróbowac, nie wiem jaka jest twoja sytuacja, czy pracujesz, zadaja PIT, z OPS zaświadczenie.....
Co do konta....niech inni sie wypowiedzą.
Pozdrawiam

Ok, wiec w pozwie pisze się o ustalenie ojcostwa i o alimenty, oraz te wszystkie inne punkty co wymieniłam. To odbywa się na jednej rozprawie, czyli na tzw. przewodzie sądowym, dotyczącym jednego ojca i jednego dziecka, wiec pozew jest jeden o wszystko.
Pzdr

Powrót