Ojciec nie placi alimentow, brak kwalifikacji do FA

• Autor wątku Autor wątku siutek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja wnosiłabym bez przerwy o podwyżkę. Chore dziecko, a może jeszcze ma orzeczoną niepełnosprawność? Jak niepełnosprawne to alimenty przysługują dziecku długo, bardzo długo. Dziecko ma prawo do dobrych protez i 1000 innych rzeczy. Po wyroku nie gwarantującym dziecku "dobrobyt" apelacja koniecznie. Powodzenia.

tak, ma orzeczoną niepełnosprawność.
prawdę powiedziawszy, myślę podobnie jak Ty majka (jeśli mogę się tak do Ciebie zwracać).
Jednak jest to ogromny stres dla mojej partnerki, już poprzednio z trudem ją namówiłem na złożenie pozwu o podwyższenie. wiem, że to nie jest argument, że powinna robić wszystko by ten stan zmienić, by zapewnić dziecku, lepsze warunki (chociaż nie ma złych).

Jednak to nie ja staję przed sądem, a ona, dlatego nie będę jej zmuszał. Może za rok, dwa ponownie do tematu wrócimy.

Teraz najważniejsze jest zadbanie, o to, by ta kasa wróciła do nas, do dziecka...

Mój ex płaci na dziecko _000zł, płaci bardzo dużo, tylko dlatego, że również mam niepełnosprawne dziecko. Jak wyliczyłam samą rehabilitację i wyjazdy rehabilitacyjne wyszła ogromna kwota. Sama zasuwam na dwóch etatach i nie wyobrażam sobie, żeby mojemu dziecku czegokolwiek zabrakło. Trzymam kciuki, a partnerka może szukać świadczącego usługo Pro bono (nieodpłatnie), będzie pewniejsza jak nie będzie sama. Są fundacje kobiece trzeba szukać.

Weź też majko pod uwagę, że wysokość alimentów zależy również od majętności pozwanego, oraz jego możliwości finansowych. W sytuacji gdy ojciec dziecka nie ma pracy, ma kilku komorników na głowie, raczej wątpię by, któryś sędzia zgodził się na podwyższenie alimentów.

Aczkolwiek, dałaś mi do myślenia z tym prawnikiem Pro bono... chyba czas się z tym przespać. ;)

Pozdrawiam serdecznie

To,ze nie ma pracy i ma komornikow nie ma znaczenia.Moj ex zarabia 0,ma 4 dzieci i dlugi (alimentacyjne ),na ponad 250.000 zl.Sedzia podniosl na moja 2-e z 200 na 500/mies/dziecko.Licza sie mozliwosci.

piszesz o partnerce, więc zakładam, że nie macie ślubu, a czy macie wspólne dziecko? jeśli nie, to do dochodów w FA liczą się, póki co, dochody tylko matki dziecka[/QUOTE]

dziwne,ja mieszkam z partnerem i z moim dzieckiem,jestem przed rozwodem a Pani w Fa poinformowała iż muszę podać dochody również partnera(oczywiście niepodałam swojego imienia ani nazwiska po prostu zapytałam się niby o kogoś innego)mimo że dochód i tak by nie przekroczył ale jedni mówią tak inni jeszcze inaczej a człowiek robi się głupi bo sam nie wie kto mowi rawdę

majka77 napisał:
Ja wnosiłabym bez przerwy o podwyżkę. Chore dziecko, a może jeszcze ma orzeczoną niepełnosprawność? Jak niepełnosprawne to alimenty przysługują dziecku długo, bardzo długo. Dziecko ma prawo do dobrych protez i 1000 innych rzeczy. Po wyroku nie gwarantującym dziecku "dobrobyt" apelacja koniecznie. Powodzenia.

niekoniecznie, moja córka o znacznym stopniu niepełnosprawności, w wieku 18 lat (renta socjalna), będąc jeszcze uczennica została całkowicie pozbawiona alimentów....

sprawa wpisywania, bądź nie partnera we wniosku o FA jest bolączka niejednej osoby, partner dopóki nie jest mężem, albo ojcem wspólnego dziecka nie jest "rodziną" w myśl ustawy

orzeszki napisał:
To,ze nie ma pracy i ma komornikow nie ma znaczenia.Moj ex zarabia 0,ma 4 dzieci i dlugi (alimentacyjne ),na ponad 250.000 zl.Sedzia podniosl na moja 2-e z 200 na 500/mies/dziecko.Licza sie mozliwosci.

To przede wszystkim zależy od sędziego. A u nas w Toruniu jest taki sędzia, na którego wszyscy narzekają, który jest bardzo niechętny do podwyżki alimnetów. Stąd tylko 50zł więcej po rozprawie. A na wybór sędziego niestety nie ma się wpływu ;)

ponownie zwracam się z prośbą o informacje na temat kosztów.
ile kosztuje "załatwienie" odpisu wyroku z klauzulą wykonalności? Czy odpis ten jest przesyłany na adres? czy musze sie stawić po odbiór osobiście? jesli można to załatwić listownie, to w jaki sposób uiścić opłaty jeśli takowe są?

Kilkanaście złotych w znaczkach skarbowych.
Może być wysłany na adres, wtedy dodatkowa opłata w znaczkach ok,10zł
W sądzie sekretariat określa sumę i wykupuje pan znaczki skarbowe.
Walczcie, zawsze może trafić na innego sędziego, lub jeżeli na tego samego to apelacja rozwiąże sprawę.

Pozwolę sobie odkopać temat:
U mnie sprawa posunęła się nieco do przodu, ale w sumie o jeden mały tip-top.

W celu ponownego uzyskania wyroku z klauzulą wykonalności konieczne było przeprowadzenie rozprawy, na której musieli stawić się oboje ex-małżonkowie.

Istotny był cel uzyskania wyroku, oraz maglowany był temat okoliczności zaginięcia oryginału. My podejrzewamy, że ten wyrok zaginął podczas remontu, i taki powód był też podawany w sądzie. Śmieszny był fakt, że sedzia pytał również ex-męża, czy remont faktycznie się odbył, czy widział na własne oczy, czy wchodził do mieszkania podczas trwania... Przecież gdyby chciał to mógłby nieźle naściemniać!

Udało się uzyskać ponownie wyrok, komornik został powiadomiony, rozpoczął swoją procedurę... A wyrok?? został u niego! i znowu nic nie mamy. twierdził że tak musi być.

Tak więc na chwilę obecną alimentów nadal nie otrzymujemy, komornik nie ma z czego ściągnąć, a dług rośnie.

Niestety,ale ja takze jestem zaskoczona,ze nie daje sie zadnych potwierdzen,bo moj Tytul z klauzula zaginal w ZUS-ie(dawniej FA),a wiec w instytucji panstwowej.Jednak u mnie nie obylo sie bez kilku rozpraw.Az smieszne,ale to trwalo dluzej,niz sprawa o alimenty.

witam zFA jest tak ze mozna ukryc fakt ze zyjecie bez slubu bo 99%kobiet tak robi ale w kazdym urzedzie sie mowi o samotnym wychowywaniu dzieci aby uniknac problemow mozna takze dogadac sie z pracodawca aby wykazywal zanizone dochody [tez tak robia] o ile wysokosc alim sie oplaca kruterim dochodowe to okolo 700zl na osobe

klara555 napisał:
witam zFA jest tak ze mozna ukryc fakt ze zyjecie bez slubu bo 99%kobiet tak robi ale w kazdym urzedzie sie mowi o samotnym wychowywaniu dzieci aby uniknac problemow mozna takze dogadac sie z pracodawca aby wykazywal zanizone dochody [tez tak robia] o ile wysokosc alim sie oplaca kruterim dochodowe to okolo 700zl na osobe

To nie jest porady prawna.
Regulamin forum-§ 9.

bzdura - dochody udowadnia się zaświadczeniem z US nie od pracodawcy; można żyć w związku, nawet małżeńskim i pobierać FA....kryterium to 725 zł na osobę; piniadze z FA są swego rodzaju "pożyczką" dla tatusiów, którym dług rosnie

oczywiscie ze potrzebny jesy pit mi chodzilo o dogadanie sie ze umowa na pismie jet tyle a reszta do reki kobieto na jakim swiecie ty zyjesz ?!a ty myslisz ze tatuncio nie dogaduje sie z pracodawca aby pracowac za minimum socjalne lub na czarno aby tylko plakac ze CHCA PRACOWAC I PLACIC ALE NIE MAJA ZA CO!!!!!!!!!

wiem na jakim świecie żyję, znam też regulamin forum, z którym i Tobie radzę się zapoznać, jeśli nie chcesz mieć z adminem:confused:

Tak tylko dla odkopania...
Mija kolejny rok niepłacenia alimentów, dług rośnie, możliwości odzyskania wcale się nie zwiększyły. Czekamy na kolejne, coroczne pismo od komornika o braku możliwości ściągnięcia długu z dłużnika.

Powrót