ojciec ukradł mi wyrównanie kindergeld

• Autor wątku Autor wątku mariano400
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariano400

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mieszkam w Polsce, moj ojciec w Niemczech. Ostatnio starałam się o Kindergeld oraz wrównanie za 4 lata, i oczywiscie otrzymałam to, tylko ze mój ojciec do wyrównania podal swoje konto, i pieniadze zostały przelane dla niego, na pozątku okłamywał mnie ze nic nie dostał a pozniej przelał połowe i stwierdzil ze musi zapłacic podatek, czy to prawda, ze jest cos takiego jak podatek od kindergeld? prosze o pilna i szybka odp

ojciec napisał mi taką wiadomość: jesli ktos w niemczech pracuje i placi na utrzymanie dziecka95 euro a nie 80 ,to moze to odpisac od podatku-kinderfreibetrag albo dostaje kindergeld-dwie zecz na raz nie mozna dostac -dlatego teraz dostane powiadomienie z urzedu skarbowego o duzej nadplacie za te lata -dzisiaj sie dowiadywalem Dlatego adwokat muj radzi abym przeslal ci 3024,29 euro ,a reszte zatrzymal az do wyjasnienia z urzedem skarbowym.Tak tez zrobilem.Nadplata podatku bedzi sie wachac w granicy 4000 tys euro-dokladnie bede wiedzial jak dostane.Moim celem nie jest bogacenie sie,ale nie pozwole abym jeszcze do tego dokladal-a tak by bylo gdy bym wyslal cala kwote.

jezeli ojciec mieszka w Niemczech (placi podatki) to on ma tylko prawo pobierac kindergeld,,,
kindergeld jest dla rodzicow majacych dzieci ...jak nie zyja razem po polowie sie nalezy,.,,ojciec ma prawo polowe zatrzymac..jezeli placi alimenty

reszte info Google i halbes kindergeld(czyli polowa kindergeld)lub forum..pisalam tu juz o tym kilkanascie razy

co do pytania kinderfreibetrag wrzuc na tlumacza Google moze Ci ten link przetlumaczy
http://de.wikipedia.org/wiki/Kinderfreibetrag

tu jest to jasno wytlumaczone Kinderfreibetrag
jezeli rodzice nie mieszkaja razem

http://www.scheidung-online.de/kifreibetrag.html

Ostatnia edycja:
W Niemczech podatnikom przysługują także kwoty wolne na dziecko (niem. Kinderfreibeträge) -

Katarzyna Rzeżnicka, starszy konsultant, doradca podatkowy w PricewaterhouseCoopers, stwierdza, że na każde zależne dziecko podatnikowi przysługują następujące odliczenia:

kwota wolna na dziecko (niem. Kinderfreibetrag) w wysokości 1824 euro rocznie na każde dziecko,
dodatkowa kwota wolna na opiekę nad dzieckiem, jego wychowanie i edukację w kwocie 1080 euro rocznie.
- W przypadku rodziców rozliczających się wspólnie obie ulgi przysługują w podwójnej wysokości, co daje łącznie kwotę wolną w wysokości 5808 euro na każde dziecko - stwierdza Katarzyna Rzeżnicka.

Zwrot podatku z Niemiec - informacje podatkowe

tyle znalazlam w jezyku polskim

Powrót