Ojciec w więzieniu, a zaległy dług alimentacyjny

• Autor wątku Autor wątku marczakowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marczakowy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, nie za bardzo wiem jak ugryźć tą sprawę, ale po kolei. Od 3-4 roku życia nalezą mi się alimenty od ojca, który po odejściu od naszej rodziny poszedł do więzienia. Przez bardzo długo okres czasu dostawaliśmy pisma z informacją ze zasądzony dług rośnie, i o niemożności wyegzekwowania pieniędzy od niego. Ostatnie takie pismo otrzymałem od komornika około 4 lat temu. Problem polega na tym, że przy przeprwadzce wszystkie dokumenty gdzies zaginęły. i tutaj pojawiają się moje pytania:
1. do kogo mogę się zgłosić aby te dokumenty odzyskać
2. Czy ja jako juz teraz dorosły syn mogę się starać o odzyskanie zaległości.
3. Jakie są szanse na powodzenie i sprawa mogła się przedawnić? Alimenty zostały zasądzone około 20 lat temu, a całkowita do spłaty z tego co pamiętam wynosiła około 20 tys. zł.

Z góry dziękuję za pomoc

1. Do komornika należy napisać pismo z prośbą o wydanie zaświadczenia o bezskuteczności egzekucji;
2. To zależy. Co do zasady zobowiązania alimentacyjne przedawniają się w ciągu 3 lat.
3. Tego pytania nie bardzo rozumiem

1. Jeżeli nie umarzałeś sam postępowania, to jest ono ciągle w toku. Wystarczy udać się do komornika, lub zwrócić się na piśmie i wyda ci co będziesz chciał. Jeżeli umorzyłeś i nie masz nawet wyroku, to o wyrok możesz się zwrócić do sądu, a do komornika z wyrokiem po resztę dokumentów.

2 i 3. Postępowanie komornicze przerywa bieg przedawnienia. Cały dług, który uzbierał się w toku trwania tego postępowania, oraz ten wcześniejszy, który został do tego postępowania zgłoszony nie są przedawnione i można dalej starać się odzyskać. Jeśli postępowanie zostało umorzone do bieg przedawnienia się wznowił i jeszcze nie nastąpiło.

Powrót